Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Pintarić i dekan KBF-a prof. dr. Cifrak u "Aktualnom" u povodu 70. rođendana kardinala Bozanića te otvaranja izložbe "Papa hrvatske nade"

Zagreb (IKA)

Povodom predstavljanja zbornika radova "Da život imaju" u povodu 70. rođendana zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te otvaranja izložbe "Papa hrvatske nade" u spomen na nezaboravne pastoralne pohode sv. Ivana Pavla II. Zagrebu i Hrvatskoj, u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija gostovali su dekan zagrebačkog KBF-a prof. dr. Mario Cifrak i ravnatelj Dijecezanskog muzeja i Riznice zagrebačke katedrale mons. Nedjeljko Pintarić.

Govoreći o zborniku radova “Da život imaju” u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića, prof. Cifrak je istaknuo da su u 350. obljetnici od osnutka KBF-a i Sveučilišta u Zagrebu bili ponukani odužiti se velikom kancelaru KBF-a. “Zahvala je to za sve ono što nadbiskup čini naspram fakulteta, posebice predstavljanjem te institucije kod Kongregacije za katolički odgoj. Veliki kancelar čini most između Zagreba i Rima, stoga nas je veoma obradovala čestitka koju nam je uputio Sveti Otac prilikom proslave jubileja”, rekao je dekan Cifrak.

Ujedno je naglasio kako su se u projekt prikupljanja znanstvenih radova na čast slavljenika najprije uključili svi profesori KBF-a, a zatim je poziv upućen biskupima Hrvatske biskupske konferencije i šire, kao i predstavnicima društva s područja kulture i znanosti.

Ne smijemo zaboraviti da je ovo godina koja predstavlja i 30. obljetnicu kako je uzoriti kardinal zaređen za biskupa, jer on za taj čin zahvaljuje papi Ivanu Pavlu II. Tako se u cijelu priču, Bogu hvala, uklopila i izložba “Papa hrvatske nade” u spomen na nezaboravne pastoralne pohode sv. Ivana Pavla II. Zagrebu i Hrvatskoj”, poručio je.

U zborniku su prikupljena 32 znanstvena rada koji su svrstani u nekoliko kategorija djelovanja kardinala Josipa Bozanića: kao pastira Krčke biskupije, administratora Riječke nadbiskupije te njegovo djelovanje po dolasku u Zagreb i povijesni dio koji sve pripremljene teme veže s važnim i svijetlim likovima hrvatske povijesti.

“Sve smo to nekako uklopili i razvrstali u segmente koji uvijek oslikavaju ulogu biskupa koji je učitelj, pastir i onaj koji posvećuje. Ta tri vida su se sama od sebe nametnula i prelila u zbornik. Sve smo to stavili pod naslov i geslo biskupskog djelovanja kardinala Josipa Bozanića ‘Da život imaju'”, zaključio je dekan KBF-a.

Mons. Pintarić podsjetio je da će se događaj odvijati u dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta, dok će se prvi susret dogoditi u predvorju Instituta na Kaptolu 29a.

“Svi koji će ulaziti u dvoranu susrest će se s mnoštvom poruka Ivana Pavla II. Teško je u tom prostoru osmisliti sve što Hrvate povezuje s ovim svecem od 30. travnja 1979., kada je na završetku proslave 1100. obljetnice vjernosti hrvatskog naroda Petrovoj stolici izrekao ove riječi: ‘Dragi moji Hrvati, hvala vam na ovom susretu, na ovom iskazu obnovljene vjernosti. Kao nekoć papa Ivan VII., tako se i ja danas radujem vašoj vjeri, vašoj ljubavi, vašoj vjernosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Papa vas voli, Papa vas grli i prima, Papa vas blagoslivlja.’ To su gotovo programatske riječi koje su obilježile sve godine koje su uslijedile kroz brojne susrete, obraćanja i audijencije. Izložba je fokusirana na tri pohoda Ivana Pavla II. Hrvatskoj”, rekao je mons. Pintarić, naglasivši velebnost prvog pohoda za hrvatski narod.

“Prvi susret dogodio se 1994. godine, prilikom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke nadbiskupije. Taj posjet Zagrebu i Hrvatskoj, uz milijunsko mnoštvo i isto toliko ispunjenih nada, inspirirao je izložbu na tragu svega onoga što je kroz povijest od tih ranih godina njegove papinske službe u sebi nosilo vjeru, nadu i ljubav hrvatskog naroda i vjernika. Papa je tada, kao i kasnije u više navrata, kardinala Alojzija Stepinca isticao kao najsvjetliji lik hrvatskog naroda. Beatifikacija Alojzija Stepinca na Mariji Bistrici 1998. godine, kao i nastavak ukazivanja pape Ivana Pavla II. na važnost naše povijesti i uloge kršćanstva u hrvatskim krajevima bili su uvodnik u najrazgranatiji pohod toga pape Hrvatskoj u lipnju 2003. godine i beatifikaciju Marije od Propetog Isusa Petković. Dubrovnik, Osijek i Rijeka te nezaboravan susret u Zadru, gdje je Papa izrekao riječi o blagoslovu zemlji Hrvatskoj”, izdvojio je mons. Pintarić događaje koji nas vežu uz Ivana Pavla II. i dodao da bi bio potreban pet puta veći prostor kako bi se izložili svi najvažniji trenuci.

Na izložbi će se moći vidjeti predmeti službenog karaktera: plakati, bedževi, službeni vodiči, ulaznice, medalje pohoda, službeni misal, riječi koje su izrečene od strane Ivana Pavla II., kardinala Franje Kuharića ili kardinala Josipa Bozanića, pa i fotografija događaja ispred katedrale u Đakovu kada je papa na glavu stavio šokački šešir s hrvatskom trobojnicom.

Uz izložbu je objavljen i katalog koji redovno prati događaje ovakvog sadržaja u Nadbiskupskom pastoralnom institutu. “Tu smo vrlo zahvalni profesoru Ivi Livljaniću, prvom veleposlaniku Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici”, naglasio je mons. Pintarić i dodao da je profesor napisao opširan govor u koji je uključio svoja sjećanja od prvog trenutka kada je došao kao veleposlanik u Vatikan i predao vjerodajnice, prvi posjet pape Hrvatskoj te komunikaciju s Ivanom Pavlom II. u avionu kad mu je Sveti Otac rekao da mu nešto ovakvo što su Hrvati priredili za njegov doček mogu napraviti još samo njegovi Poljaci.

Na sutrašnjem predstavljanju zbornika najavljeno je sudjelovanje predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, sisačkog biskupa Vlade Košića, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i pročelnika Katedre socijalnog nauka Crkve zagrebačkog KBF-a prof. dr. sc. Stjepana Balobana. Početak je predviđen u 19 sati.