Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Stipić: Svatko je pozvan odrediti se ozbiljno i nedvosmisleno o Kristovu uskrsnuću

Radatovići (IKA)

U nedjelju poslije Uskrsa, 28. travnja, kada se slavi Tomina nedjelja, župa Uskrsnuća Gospodnjega u Radatovićima slavi svoje godišnje proštenje. Ove godine svečanu liturgiju služio je apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, nekadašnji župnik Radatovića.

Slavio je zajedno sa žumberačkim vikarom o. Željkom Pajićem, žumberačkim dekanom o. Mihajlom Hardijem, župnikom Radatovića o. Zenjom Zastavnijem, župnikom Kašta i Sošica o. Zoranom Vladušićem i eparhijskim kancelarom đakonom Livijom Marijanom. Brojni vjernici okupili su se ispred župne crkve kako bi svečano dočekali svoga nekadašnjeg župnika, a sada ordinarija eparhije i izrazili mu čestitke na imenovanju.

U homiliji mons. Stipić zahvalio je na toplom i brojnom dočeku te se s radošću prisjetio svojih prvih svećeničkih i župničkih dana upravo u toj župi s kojom ga vežu lijepe uspomene. Govoreći o evanđelju Tomine nedjelje, o. Milan istaknuo je Tominu realnost u pitanju vjere, jer on nije olako i čistim idealizmom prihvatio događaj Kristova uskrsnuća, upravo zato jer je znao da je to najvažnija stvar u povijesti čovječanstva.

„U svima nama leži Toma i svi mi imamo potrebu jasno i nedvosmisleno se odrediti prema Kristovu uskrsnuću jer je to temelj naše vjere i jer upravo to određuje smisao i čitavoga svijeta i našega osobnoga života života. Sve se zapravo svodi na to temeljno pitanje u životu: što nakon smrti?“

I sve naše životne poteškoće i sva naša stremljenja nekako su usmjerena prema tom temeljnom pitanju života i smrti. Toma se pitao, tražio odgovor i dobio ga. I onda je sav svoj život od tada temeljio na činjenici Kristova uskrsnuća. Tako je i svatko od nas pozvan odrediti se, ozbiljno i nedvosmisleno o toj najvažnijoj stvari u životu. I upravo Kristovo uskrsnuće nam jedino može dati smisla i snage za život, za suočavanje sa svim našim osobnim poteškoćama. Jer, ono ne rješava neko usputno ili tekuće pitanje životnoga hoda, već ono krajnje i ono bitno pitanje. I zato neka nam Toma bude u tome primjer da se i mi ozbiljno postavimo prema svojoj vjeri i dao Bog da s Tomom možemo uskliknuti zajedno: „Gospod moj i Bog moj!”

U svjetlu Kristova uskrsnuća, nastavio je o. Milan, treba sve gledati. Bog je apsolutni gospodar povijesti. „I ova župa može i treba doživjeti svoje uskrsnuće, svoju obnovu i svoj novi početak. Ništa nije nemoguće ako imamo vjere, nade i ljubavi. Crkva nas upravo tome uči i u nama budi nadu u bolji vremeniti i vječni život. Zato se uvijek obnavljajmo u vjeri, dopustimo da nas Uskrsnuće uvijek iznova preobražava i oplemenjuje da budemo novi, bolji i vjerniji kao ljudi i kao kršćani”, pozvao je mons. Stipić.

Na kraju liturgije župljani su darivali ordinarija Stipića, a posebnu zahvalu izrekao mu je župnik o. Zenjo Zastavni. Zajedničkim ručkom i narodnim veseljem nastavljeno je bratsko zajedništvo svih okupljenih.

Ključne riječi:
mons. Milan Stipić radatovići