Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Subotičanec predvodio obred ispraćaja biskupa Valentina Pozaića

Zagreb (IKA/TU)

Generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec predvodio je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu obred ispraćaja zagrebačkog pomoćnog biskupa u miru mons. Valentina Pozaića, koji je preminuo u 78. godini života, 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva.

Prigodnim riječima od preminulog biskupa Pozaića oprostio se mons. Juraj Jerneić, upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa i upravitelj Župe sv. Mihaela arkanđela u Kalju. Mons. Jerneić naveo je detalje iz biskupova života, istaknuvši informacije o obitelji i važne trenutke prepoznavanja svećeničkoga poziva. “Potres ga je doveo u Svećenički dom. Odlučio je da ostatak njegova života bude baš ovdje.” Spomenuo se kako je biskup Pozaić predvodio misno slavlje prigodom 200. spomena župe Kalje i istaknuo propovijed “u kojoj je uporno naglašavao svoje biskupsko geslo – Život biraj! Mi ukućani znamo koliko je puta nedjeljom stao za ovaj žrtvenik, koliko puta je za blagoslov našega objeda izrekao blagoslovnu molitvu. Znate kako ste ga susretali po hodnicima, a od danas imat ćemo još jednog zagovornika. Što mu drugo reći, nego sretan put!”, zaključio je mons. Jerneić.

Ispraćaju su prisustvovali obitelj i rodbina biskupa Pozaića, provincijal Družbe Isusove o. Dalibor Renić, SJ, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar te okupljeni svećenici.

Sprovodne obrede u petak 19. svibnja 2023. u 12:30 sati na Gradskom groblju Mirogoj predvodit će zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša. Misu zadušnicu nakon sprovodnih obreda u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28 predslavit će zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić.