Budi dio naše mreže
Izbornik

Mostar: Predstavljena knjiga „Biskup Perić i međugorski fenomen“

Mostar (IKA)

Knjiga mr. don Ivana Turudića „Biskup Perić i međugorski fenomen“ predstavljena je u srijedu 15. studenogau Biskupijskom centru u Mostaru, izvijestio je portal Crkva na kamenu.

Knjiga je izišla u nakladi Crkve na kamenu, tvrdoga je uveza te ima 426 stranica. Podijeljena je na šest poglavlja, na kraju autor donosi zaključak, bibliografiju i dodatak (homilije mons. Ratka Perića izgovorene od 6. lipnja 1993. do 26. svibnja 2018. u Župi sv. Jakova apostola starijeg).

Knjigu je predstavio svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ivan Bodrožić. Naglasio je da je autor dao kvalitetnu teološku sintezu koju bi svatko trebao znati i poznavati kada želi razgovarati o određenim pojavama ili fenomenima takve vrste, jer je jasno dao razlikovanje o tomu što je Božja objava koja se završila u Isusu Kristu, a što mogu biti privatne objave koje nikoga ne obvezuju, a koje mogu biti na duhovnu korist vjerniku ili skupini vjernika.

„Njegov veliki doprinos je što ne želi biti navijački pristran, nego teološki i znanstveno objektivan, pa i onda kada ima osjećaj da većina oko njega ne razmišlja kao i on ili ih ne zanima ozbiljno i objektivno promišljanje. U tom smislu je vrlo kritički prikazao djelovanje mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića i njegovo biskupsko poučavanje i stav kada je riječ o međugorskom fenomenu. Autor ističe biskupov ispravan crkveni stav, to jest poštivanje svih normi koje je Crkva pred njega stavila“, rekao je.

O knjizi je govorio i dr. sc. Mile Vidić koji je istaknuo da se autor u knjizi služi relevantnom literaturom domaćih i stranih autora. „Autor na jasan, istinit i objektivan način iznese autentičan nauk Crkve o nadnaravnosti ukazanja. Ovom knjigom mr. don Ivan Turudić iznimno je doprinio jasnijem razumijevanju stavova biskupa Perića prema fenomenu Međugorja, koji su često bili pogrešno ili tendenciozno tumačeni od strane medija ili pojedinaca“, kazao je.

Okupljenima se obratio i autor, a nakon njega svoj intervent iznio je umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Moderator predstavljanje bio je don Zvonimir Rezo, a glazbene točke izveli su župni zbor sv. Stjepana iz Gabele, Antonio Šarić na violini i dječji zborovi „Anđeli sv. Ivana“ i „Gloria“ iz Župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru, objavljeno je na mrežnoj stranici Crkve na kamenu.