Budi dio naše mreže
Izbornik

Mr. Kovač za GK govori o posljedicama afričke svinjske kuge

Zagreb (IKA)

Kako ublažiti posljedice afričke svinjske kuge, mogu li se spasiti slavonska obiteljska gospodarstva na kojima se događa pomor svinja, hoće li u idućim mjesecima rasti cijene mesa i hoće li na hrvatskom tržištu biti sve više uvezenih genetički modificiranih proizvoda, neka su od pitanja na koja je svoje odgovore za Glas Koncila priređen za nedjelju 10. rujna dao agronomski stručnjak mr. Miroslav Kovač.

„Umjesto da ojačamo domaće, sve veće potrebe za hranom pokrivamo iz inozemnih izvora, široko se otvaraju vrata ulaska nekvalitetne hrane i proizvoda, pa onda i genetički modificiranih proizvoda. Očito smo postali mjesto za viškove robe iz drugih država koji često dolaze do nas i uz pokoju skrivenu potporu pošiljatelja“, upozorio je u razgovoru mr. Kovač.

„U 2021. godini ukupan broj svinja u Hrvatskoj bio je 1 321 734. Broj gospodarstava koja su te godine uzgajala ili tovila svinje bio je 71 401. Samo u godinu dana (do kraja 2022.) ukupan broj svinja pao je za 34 posto, a broj gospodarstava se strmoglavio za gotovo 70 posto. U vrlo smo teškoj i nezavidnoj situaciji bili sa svinjogojstvom, a sada je došla i bolest. Treba nam više razuma i vjere za vlastiti uzgoj i proizvodnju“, rekao je uz ostalo sugovornik mr. Kovač.