Budi dio naše mreže
Izbornik

München: Oproštaj zbora sa s. Martom Jozić

Muenchen (IKA)

Na prvu nedjelju došašća, 27. studenoga, s. Marta Jozić iz Družbe Kraljice svijeta, koja vraća se u domovinu na drugu dužnost, oprostila se s ckrvenim zborom na misi koju je predvodio fra Jozo Župić, dušobrižnik za hrvatske katolike u Münchenu.

Hrvatski katolici nedjeljom se okupljaju u više crkava grada Münchena. Jedna od tih crkava je i crkva St. Gabriel, na adresi Versaillerstrasse 20. U crkvi se okupljaju i njemački vjernici za koje od  2. veljače 1999. godine rade i hrvatske sestre Družbe Kraljice svijeta iz Zagreba. Od 2002. s. Marta Jozić osim za Nijemce, također svira na hrvatskoj misi i obnaša zadaće sakristanke.

Na kraju mise uime crkvenoga zbora riječi zahvale s. Marti uputio je pjevač Milan Terzić: “Draga braćo i sestre u Kristu, ovo naše zajedničko euharistijsko slavlje ostat će upamćeno kao posljednje naše s. Marte, u službi voditelji zbora St. Gabriel. … Draga s. Marta, ti si više od 20 godina vodila svoj zbor. Vodila si nas ponizno, blago i s puno ljubavi. Zahvaljujući tome s vremenom smo postali jedna obitelj u kojoj si ti bila naša starija sestra.” Istaknuo je krepost umjerenosti s. Marte, te podsjetivši da Bog ljubi osobe koje žive u poniznosti i koje se pred Gospodinom umanjuju, za razliku od bahatih osoba, rekao kako su uvijek rado dolazili s. Marti sa svojim osobnim problemima i brigama: “Bilo da se radilo o bolesti, nepravdi ili smrti drage osobe, ti si nas uvijek hrabrila, rekla bi ponizno, molit ćemo Boga. I ti bi onda tiho u svojoj skrovitosti molila za naše nakane. Hvala ti! Stavi nas i u buduće u svoje molitve, kako bi ovaj tvoj zbor opstao, kako ne bismo posustali, nego i dalje slavili Gospodina”.

“Na kraju ću završiti tekstom što su ga osmislili naši Neno i Trpimir, a koji je ovjekovječen u knjizi-albumu koji smo darovali s. Marti za uspomenu: Draga sestro Marta, to nisu bile obale babilonske na kojima smo s tobom sjedili. / I nisi brisala suze daleko od rodne grude. / Kao majka učila si nas kako slaviti Gospodina u tuđini. / S tobom smo bili sretni i veseli, dok si nas u pjesmi vodila Kristu. / Hvala ti za svaku notu i svaki psalam. / Hvala ti za tvoju ljubav i brigu. / Hvala ti za svaku molitvu i za svaki naš zajednički trenutak. Uvijek tvoj zbor “Sveti Gabrijel”, zaključio je Terzić.