Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Cvjetnicu održan tradicionalni križni put u Lepoglavi

Lepoglava (IKA)

Tradicionalni križni put u Župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi održan je, nakon dvije godine stanke zbog pandemije, na Cvjetnicu 10. travnja. Križni put predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u prisutnosti biskupa u miru Josipa Mrzljaka, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. 

Uz dvojicu biskupa, na križnom putu su, uz dekana bednjanskog dekanata preč. Danijela Hercega i domaćeg župnika vlč. Nenada Piskača te vjernika župe Lepoglava, sudjelovali i drugi svećenici te vjernici iz okolnih župa. Razmatranja križnoga puta, nadahnuta mučeništvom bl. Alojzija Stepinca, čitali su svećenici, a ne vjernici laici kao što je to bilo na prijašnjim križnim putevima u ovoj župi.

Križni put je započeo okupljanjem vjernika pred župnom crkvom u Lepoglavi i uvodnom molitvom pred kipom blaženog Alojzija Stepinca. Nakon uvodne molitve, koju je izrekao biskup Mrzljak, procesija je krenula prema obližnjem brežuljku Gorica gdje se nalaze novoizgrađene postaje križnoga puta. Križ su u procesiji naizmjence nosili Ivica Svetec, Danijel Mežnarić, Dino Matišić i Dario Gal.

Na kraju križnoga puta, riječi zahvale izrekao je lepoglavski župnik vlč. Nenad Piskač te se biskup Radoš obratio vjernicima. Istaknuo je da mučenici nemaju neprijatelje te da je njihova jedina želja da svi budu prijatelji Božji. To znači da ne trebamo bježati od mučeništva, istaknuo je biskup, jer svaka muka i trpljenje imaju smisla ako ih podnosimo s Kristom i radi Krista.

„Mučeništvo je Božji dar i zato Gospodin po svojoj muci želi očistiti naše živote, da gledamo svakog čovjeka kao prijatelja da ga razumijemo i prihvaćamo kroz Božju ljubav“, poručio je biskup Radoš.

Križnom putu pridružili su se i vatrogasci DVD-a Lepoglava, a mješoviti zbor Župe Lepoglava je glazbeno animirao križni put pod vodstvom Želimira Dubovečaka, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.