Budi dio naše mreže
Izbornik

Na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac proslavljen blagdan sv. Lovre

Dubrovnik (IKA)

Proslava blagdana sv. Lovre na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac 10. kolovoza okupila je veći broj vjernika koji su se, s lovorovim grančicama u ruci, našli ispred crkve Sv. Đurđa u Pilama te su se u procesiji predvođenoj svećenicima popeli do tvrđave. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Gavran iz samostana Male braće u Dubrovniku.

Sv. Lovro bio je đakon rimske Crkve i u prvim stoljećima kršćanstva podnio je mučeničku smrt, podsjetio je propovjednik. U Italiji je određeni broj gradova i crkava po njemu dobio ime, kao i ova tvrđava kod nas, što upućuje na to koliko je bio velik i važan svetac.

Podnio je mučeništvo u ranoj dobi, pa je predvoditelj slavlja u nastavku propovijedi govorio o istinskoj i velikoj hrabrosti ovog sveca. Život i smrt mučenika pokazuje da se tu nije radilo o slabićima, ljudima slaba karaktera, plašljivcima nego da se radi o osobama izrađenog duha, jakoga stava, čvrste vjere, objasnio je te dodao: „Zahvalni smo Gospodinu Bogu na ovom svecu i na primjeru kršćanske i ljudske hrabrosti koja i danas, nama suvremenim vjernicima treba biti poticaj i uzor“.

Bez ljudske i kršćanske hrabrosti nemoguće je ostvariti kršćansko poslanje u svijetu punom različitih i brojnih izazova, ustvrdio je propovjednik. „Živimo u nesigurnom svijetu, ne samo svijetu ratova među narodima, nego u svijetu koji jednostavno ne želi izgraditi mir i sigurnost. Kako bismo priskočili u pomoć takvom svijetu, zaraćenom i podijeljenom, potrebna je istinska i velika hrabrost, posebice kršćana“.

Naveo je nekoliko primjera takvih situacija u svijetu, ali i u životu svakog pojedinca. „Stotine i stotine različitih izazova stavljaju se pred nas svakog dana. Stoga vas pozivam da zajedno molimo našeg nebeskog zaštitnika sv. Lovru da i nama kod Boga izmoli milost hrabrosti da se mognemo oduprijeti svim izazovima te živjeti svoje kršćansko i ljudsko poslanje u vremenu i prostoru u kojem se nalazimo“, rekao je fra Ivan.

Na misi su koncelebrirali upravitelj Župe sv. Andrije i katedralni župnik don Marin Lučić, župnik Župe sv. Blaža iz Zagreba vlč. Borna Puškarić te fra Nedjeljko Jerkan iz samostana Male braće, a asistirao je trajni đakon don Tomislav Sikavica. Liturgijsko pjevanje animirala je profesorica Luce Ćatić, a vjernici Župe sv. Andrije na čijem području se nalazi Lovrijenac čitali su misna čitanja i molitvu vjernika.