Budi dio naše mreže
Izbornik

Na HKR-u predstavljena kampanja Marijinih obroka Veliki obiteljski Božić

Zagreb (IKA)

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u utorak 8. prosinca, u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija gostovala je predsjednica Marijinih obroka Hrvatska Zrinka Prica koja je predstavila kampanju Veliki obiteljski Božić Marijinih obroka.

predsjednica Marijinih obroka Hrvatska Zrinka Prica

Marijini obroci su humanitarna organizacija koja hrani više od 1.6 milijuna djece na mjestu obrazovanja u najsiromašnijim zemljama svijeta. U ovogodišnjim ograničenim uvjetima kada se ne mogu organizirati koncerti i druga događanja, odlučila je organizirati online kampanju „Veliki obiteljski Božić“ kojom poziva da se doniranjem 132 kn, jednom djetetu daruje osiguran životno važan obrok tijekom godine dana.

Kampanja pod nazivom Love to live, live to love (Voli da bi živio, živi da bi volio) može se podržati doniranjem za Marijine obroke, a kao zahvalu za donaciju na mrežnoj stranici Marijinih obroka može se izabrati neki od predmeta koji su posebno dizajnirani i pripremljeni za božićnu kampanju. Darovi se potom mogu preuzeti u njihovim informativnim centrima u Požegi, Slavonskom Brodu i u Zagrebu, gdje se može i bolje upoznati s organizacijom.

To je prostor gdje ljudi mogu doći, razgovarati, raspitati se, zainteresirati se i ostaviti donaciju, rekla je Prica. U zagrebačkom centru nalazi se i već okićeno božićno drvce koje je potrebno raskititi. Svaki posjetitelj može s njega skinuti kuglicu te, ako je u mogućnosti, priložiti donaciju.

Predsjednica Marijinih obroka Hrvatska istaknula je da nije potrebno donirati točno 132 kn jer je mnogima to previše za izdvojiti pa mogu darovati i kunu, dvije. „Jednako cijenimo male donacije kao i one velike jer su jednako važne“, naglasila je.

Napomenula je i da postoji mogućnost volontiranja. Javiti se može na Facebook stranici Marijini obroci, bilo da imaju konkretni prijedlog za suradnju npr. u školi, župi, bilo da su samo zainteresirani za suradnju.

Škole diljem svijeta u kojima djeca primaju Marijine obroke bile su zatvorene većinu godine, ali su djeca nastavila primati obroke. Roditelji su ih preuzimali i pripremali kod kuće te su na taj način obroci došli do gotovo sve djece koja su uključena u program prehrane Marijinih obroka.

Marijini obroci Hrvatska djeluju 11 godina, a „hrvatski podupiratelji su otvorili kuhinje u 16 škola u kojima se hrani više od 13 tisuća djece“. Iznosom donacija iz godine u godinu uspijevaju nahraniti sve više djece, tako da sveukupno hrane više od 30 tisuća.

„Organizacija se obvezala da će 93 % svake donacije doći do djeteta, a preostali dio se ulaže za daljnji razvoj organizacije“, uključujući zaposlenike, ali nema velikih troškova jer se nastoje držati na minimumu, tako da se ne ulaže u skupe promocije, nego se razmišlja o svakom trošku kako bi se svi resursi i volonteri organizirali na najučinkovitiji način, rekla je Prica.

Uz svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, Prica je objasnila zašto je u imenu organizacije Marija. „Osnivač Marijinih obroka Magnus cijelo vrijeme govori da je to Marijino djelo, da Marija vodi Marijine obroke“, rekla je te je dodala da je i Blažena Djevica Marija „svoje Dijete odgajala u siromaštvu“.