Budi dio naše mreže
Izbornik

Na HKS-u održana tribina "Što se to doista događa u Poljskoj?"

Zagreb (IKA)

U dvorani "Blaženi Alojzije kard. Stepinac" na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u petak 4. travnja održana je tribina "Što se to doista događa u Poljskoj?" na kojoj je sudjelovao poznati poljski autor i publicist Grzegorz Gorny, politički analitičar i kolumnist Večernjeg lista Mate Mijić i urednik portala Bitno.net Goran Andrijanić koji je ujedno moderirao događanje.

„Poljska je u cijelosti tema o kojoj se slabo govori u Hrvatskoj, a radi se o zemlji koja nam je bliska na mnogo područja. Dobili smo idealnu priliku porazgovarati o ovoj temi, budući da naš se gost Grzegorz Górny trenutačno nalazi u Zagrebu u povodu predstavljanja svoje nove knjige. Ovo mu je drugo gostovanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a uz njega tu je i politički analitičar Mate Mijić koji će povući paralele s trenutačnom situacijom u Poljskoj i Hrvatskom“, uvodno je poručio urednik Bitno.neta Andrijanić.

Górny je izlaganje započeo pojašnjavanjem samih uzroka trenutačne situacije u Poljskoj koje je pronašao u padu „željezne zavjese“ i specifičnom poljskom modelu razilaženja s komunizmom.

„Pokret Solidarnost i Komunistička partija u doba raspadanja Sovjetskog saveza vodili su tajne pregovore kojima su si komunisti osigurali značajan utjecaj u poljskoj ekonomiji. Dio Solidarnosti time je bio nezadovoljan te se pokret podijelio na dvije struje koje se prepoznaju u današnje dvije dominantne poljske stranke – ‘Građanska platforma’ i ‘Pravo i pravda’. Građanska platforma drži da su dogovori bili legitimni, dok im se Pravo i pravda protivi. Danas u Poljskoj ne postoji ljevica, budući da su obje stranke proizašle iz Solidarnosti opcije desnog centra. Ipak, lijevo biračko tijelo preferira Građansku platformu zbog obilježja koja je u svom razvoju preuzela od Komunističke partije pa se može primijetiti kako se postupno ove dvije stranke razilaze na političkom spektru ljevice i desnice. Valja ipak napomenuti kako se obje stranke smatraju istinskom desnicom“, rekao je Górny.

Mijić, politički analitičar i kolumnist Večernjeg lista, prokomentirao je neke razlike hrvatskog i poljskog političkog sustava. Górny nastavio je u istom tonu pojasnivši kako je točno Poljska „stala na žulj“ Europskoj uniji i liberalizmu kojega ona propagira.

„Prema Europskoj uniji nedemokratska reforma ustavnog suda u Poljskoj bila je preduvjet drugim reformama i efikasnosti demokracije. Dolazimo danas do toga da je poljska vlada branitelj demokratskih vrijednosti upravo zato što se protivi paradigmi o europskoj federaciji i europskom narodu jer jedino nacionalna država može biti preduvjet demokraciji kakvu poznajemo. Zapravo svjedočimo sukobu liberalizma i demokracije u kojemu liberalizam želi svoj jaram staviti na demokraciju, jer je ona neizvjesna i ne proizvodi uvijek rezultate koje u ovom slučaju Europska unija želi. Zbog toga vidimo i bunt naroda izražen u Poljskoj, Orbanu, Trumpu i drugim simbolima“, istaknuo je Górny.

Izlaganje gostiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta polučilo je veliki interes publike koja je imala brojna pitanja vezana kako uz razinu slobode medija u Poljskoj i njihovu pristranost, tako i uz ekonomsku politiku Poljske i budućnost njihovih partnerskih programa poput „Inicijative tri mora“ ili „Višegradske skupine“.