Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Katehetskoj zimskoj školi izneseni primjeri korištenja videolekcija

Zagreb (IKA)

U sklopu Katehetske zimske škole neki od vjeroučitelja podijelili su iskustva rada na videolekcijama tijekom njihove izrade kao i iskustva korištenja videolekcija u nastavi.

Vjeroučitelj Hrvoje Šiljak (OŠ „Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski, OŠ Sokolovac, OŠ Koprivnički Ivanec, Koprivnica) je na temelju vlastitog iskustva u snimanju i korištenju digitalnih materijala koje objavljuje na YouTube kanalu pokazao kako se materijali iz Lectio Brevis koje snima za javnost mogu upotrijebiti u nastavi, a kada ne, u čemu je razlika imeđu Lectio Brevis i videolekcija te je prikazao rezultate ankete provedene među učenicima razredne nastave.

Katarina Pučar (OŠ „Ljubo Babić“ Jastrebarsko, Jastrebarsko) ponudila je metodičke upute kako koristiti videolekcije u različitim modelima nastave: uživo, online i u mješovitom obliku nastave te kako ih koristiti u različitim dijelovima nastavnog sata, uputiti na povezanost s međupredmetnim temama te ponuditi nekoliko konkretnih primjera za vrednovanje u predmetnoj nastavi.

Kristina Zubalj (OŠ Nikola Tesla, Rijeka) pokušala je odgovoriti na pitanje mogu li videolekcije biti polazišna točka u planiranju nastavnog sata pomoću konkretnih primjera za razrednu nastavu. Vjeroučiteljica je problematizirala i pitanje pisane dnevne pripreme te iznijela zaključke na temelju vlastitog iskustva rada u školi.

Interaktivnom raspravom s vjeroučiteljima koji su pripremili videolekcije zaključen je prvi dan Katehetske zimske škole.