Budi dio naše mreže
Izbornik

Na konferenciji o slobodi vjere ili uvjerenja u Londonu sudjelovao i dr. sc. Saša Horvat

London (IKA)

Međunarodna ministarska konferencija o slobodi vjere ili uvjerenja 2022. (International Ministerial Conference on Freedom of Religion or Belief 2022) na kojoj je sudjelovalo više od 600 delegata iz više od 100 zemalja diljem svijeta održana je 5. i 6. srpnja u Londonu.

Konferencija je okupila predstavnike vlada, parlamentarce, predstavnike religija i organizacija civilnog društva. Nacionalne vlade zastupljene na konferenciji pozvane su bile supotpisati jednu ili više skupova pisanih izjava na temu slobode vjere ili uvjerenja. Konferenciju su otvorili pozdravni govori predstavnika organizatora, između ostalih, britanskog premijera Borisa Johnsona i princa Charlesa, kao i drugih u svijetu prepoznatih aktivista o ovom pitanju.

Ispred Organizacijskog odbora lord Ahmad od Wimbledona pozvao je doc. dr. sc. Sašu Horvata iz Rijeke kao delegata međunarodnog projekta „Laboratory of Religious Freedom“ iz Poljske, u kojem sudjeluje kao član stručne skupine. Ispred projekta pozvana je i dr. sc. Weronika Kudła te su se oboje odazvali pozivu. U sklopu brojnih aktivnosti, „Laboratorij“ prati, analizira i dokumentira slučajeve netolerancije, diskriminacije, govora mržnje te fizičkih napada zbog vjere na području Europe te ujedno nudi stručnu pomoć žrtvama. Rezultati i izvještaji projekta uputili su na povećanje broja slučajeva koji se odnose na kršćane, koji su sve češće meta različitih pritisaka i izravnih napada. Na temu kršenja tog temeljenog ljudskog prava, dr. Horvat dosad je objavio nekoliko znanstvenih i stručnih članaka, održao niz međunarodnih predavanja te sudjelovao u organiziranju znanstvenih konferencija i ljetnih škola.

Brojna predavanja, rasprave, predstavljanja aktivnosti nevladinih udruga – podijeljeni kroz teme prevencije, zaštite i promocije – razradila su središnju temu konferencije o vjerskoj slobodi ili uvjerenju kao temeljnom ljudskom pravu, jamčeno i Općom deklaracijom o ljudskim pravima (članak 18.).

Predavači su također svjedočili o konkretnim pozitivnim iskustvima djelovanja u različitim, često opasnim okolnostima, primjenjujući inovativne metode i pristupe, a sve u svrhu osiguravanja da svaka osoba ostvari svoje temeljno pravo na slobodu vjere ili uvjerenja.

Konferencija je pridonijela jasnijem uvidu u činjenicu kako diljem svijeta veliki broj ljudi živi u strahu, progonjeni su, fizički napadani te ubijani zbog svojih vjerskih uvjerenja. Istaknute su i određene metodološke poteškoće praćenja i dokumentiranja slučajeva napada, kao i potreba boljeg razumijevanja dinamike unutar struktura određenih društava u kojima naizgled vjerska prava nisu ugrožena.

U ozračju dijaloga, dobre volje i otvorenosti, konferencija je osvijestila navedene fenomene i uputila na potrebu zajedničkih, globalnih napora u prevladavanju nerazumijevanja, sukoba i stradavanja. Uočeno je kako nisu napadane samo manjinske vjerske skupine u pojedinim društvima, nego i većinske vjerske skupine. Poseban naglasak stavljen je i na važnost edukacije budućih naraštaja o temi vjerske slobode, kao i na aktivno zauzimanje kada su ugrožena ljudska prava skupina kojima sami ne pripadamo. Najavljeno je kako će se sljedeća Međunarodna ministarska konferencija o slobodi vjere ili uvjerenja održati u Brazilu.