Budi dio naše mreže
Izbornik

Na mjestu u ratu srušene kapelice u Zborištu podignuta nova

Zborište (IKA)

Kapelicu Bezgrješnog Srca Marijina, sagrađenu na temeljima u Domovinskom ratu porušene stare kapelice, u Zborištu u Župi Presvetog Srca Isusova u Novom Selu kod Bosanskog Broda u Bosanskoj Posavini, blagoslovio je na spomendan Bezgrješnog srca Blažene Djevice Marije, u subotu 25. lipnja domaći sin vlč. Božo Odobašić.

Zajedno s kancelarom Vrhbosanske nadbiskupije i župnim upraviteljem Mladenom Kalfićem i trajnim đakonom Robertom Čabrajom nekoliko vjernika krenulo je s blagoslovom ispred župne crkve prema Zborištu. Hodočastili su uz molitvu i pjesmu oko pet kilometara. Po dolasku su sudjelovali u slavlju mise koje je predvodio vlč. Odobašić.

Na početku mise blagoslovio je novu kapelicu i sve nazočne vjernike.

Kako je dan ranije proslavljena župna svetkovina Presvetog Srca Isusova, vlč. Odobašić u homiliji je istaknuo da su i Isusovo Presveto Srce i Marijino Bezgrješno srce izraz vjere i poslušnosti Bogu Ocu i tako draga svakome vjerniku katoliku jer kucaju za čovječanstvo, za ljude.

„Vjera koju svjedoči Marija treba da preoblikuje naša sela i gradove koji se utapaju u neprestanoj užurbanosti, trci za boljom budućnošću često označenom nesigurnošću i upitnim ponudama koje nudi moderno vrijeme. Ta nas trka često sprečava u mirnom organiziranju svakodnevnog života pa nerijetko upadamo u zamku tuđih interesa. Potrebna nam je stanka za sabranost i mir, da uz snagu vjere budemo spremni misliti na druge potrebite naše pomoći i razumijevanja, naše solidarnosti u nevolji i boli.“

„Poput Marije trebali bismo biti od pomoći svima u nevolji i potrebi. Ona nas podsjeća da ljubav ne čeka, jer je uvijek u žurbi da pomogne i žrtvuje se za bližnjega. Marija koja je u službi riječi Božje, poziva nas da u sebi rušimo zidove sebičnosti i zla, Njezina nas vjera potiče preoblikovati svoju neodlučnost u hrabrost koju Duh Sveti u onima koji vjeruju pretvara u graditelje boljeg lica zemlje, graditelje boljeg svijeta u miru, zajedništvu, pravednosti dijaloga i ljubavi“, rekao je uz ostalo vlč. Odobašić.

Župni upravitelj Mladen Kalfić zahvalio je na kraju inicijatoru izgradnje kapelice prijašnjem župniku Bosiljku Rajiću, te župljaninu Ivi Mijiću, predsjedniku Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS koji se zauzeo za gradnju kapelice.

Kapelica je napravljena u istom obliku kao prijašnja. Dovršena je uz pomoć donacije predstavnika društveno-političkih vlasti BiH i domaćih župljana. Kao domaći sin svoj prilog dao je i vlč. Odobašić, za križ postavljen na vrhu kapele.

U selu su uz pravoslavne vjernike prije rata živjeli i Hrvati katolici. Dosad se od Hrvata još nitko nije vratio.