Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Nedjelju Dobrog Pastira u Krašiću predstavljena nova knjiga bl. Alojzija Stepinca

Zagreb (IKA)

Na Nedjelju Dobrog Pastira, 21. travnja, u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću mons. dr. sc. Juraj Batelja, postulator i preč. dr. sc. Anton Tamarut, profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavili su knjigu "Bl. Alojzije Stepinac: Marija posrednica milosti - Propovijedi o Majci Božjoj prema Litanijama lauretanskim i za sve blagdane Majke Božje".

Nakon predstavljanja knjige uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, a propovijedao mons. dr. Juraj Batelja. 

Govoreći o Nedjelji Dobrog Pastira mons. Batelja kazao ja kako je Stepinac bio slika dobroga pastira. “Zar samo slika? On je bio pastir po Isusovu Srcu. Prikazujući kardinala Stepinca kao izvrsnog pastira duša, koji je i odlutale i neprijateljski raspoložene želio privesti k istini i vječnom spasenju, papa Ivan XXIII., rekao je povodom njegove smrti: ‘Ostavio nas je naš pastir, izvor žive vode, za čijeg je umiranja sunce pomrčalo… Molimo se, da bi sretno došlo do proslave njegova izabranog duha. A on će nam zato odozgo isprositi žar u pastirskoj službi i odvažnost da spremno snosimo žrtve vezane s vršenjem naših dužnosti.’ Tako je sveti pastir govorio o svetom pastiru. Papa je dobro znao, a i osobno su se i poznavali, da je Alojzije ‘pastir koji živi za one koje vodi’. A on sâm je to očitovao riječima 1953.: „Bijedni ovaj život rado dajem, kad bih mogao, dao bih i sto života, samo da živi Crkva Božja.”

Blaženi Alojzije je, podsjeća mons. Batelja, Zagrebačku nadbiskupiju želio prožeti ljubavlju i odgovornošću za duhovna zvanja. “Želio je da Božji narod stvori uvjete za buđenje zvanja, zdravo okruženje za promicanje i rast zvanja, svete okolnosti za dozrijevanje zvanja, ljudske i kršćanske pretpostavke za ustrajnost u zvanju: propovijedanjem, tiskom, doprinosom materijalnih dobara, organiziranjem usklađenog djelovanja: pojedinaca i ustanova, zajedničkom molitvom u obitelji, u župi, u dekanatu i nadbiskupiji”, kazao je mons. Batelja istaknuvši  kako nije dovoljno probuditi svećeničko zvanje već da ga treba sačuvati te kandidatima omogućiti međusobne razgovore o zvanju, predavanja i referate koji se odnose na njihov duhovni život. “Blaženi Alojzije je ustrajno poticao župnike i vjeroučitelje da češće govore školskoj djeci o uzvišenosti svećeničkog zvanja i omoguće im lakše i češće primanje sv. pričesti. Usporedo s time pozivao je roditelje neka mole za poziv svog djeteta u svećeničko zvanje, i sve vjernike na molitvu za svećenička zvanja.”

U koncelebraciji su suslavili mons. Alvaro Ernesto Isurieta Y Sea, prvi tajnik apostolske nuncijature, profesor na KBF-u u Zagrebu preč. Anton Tamarut, župnik u Prelogu preč. Antun Hoblaj, dekan Jastrebarskog dekanata preč. Miroslav Lesičar, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije preč. Gojislav Kovačić, župnik u Suhopolju, svećenik Požeške biskupije vlč. Ljubiša Krmar, župni vikar u župi Prelog vlč. Dominik Cestar, svećenik na studiju crkvene glazbe u Beču vlč. Ivan Bingula te domaći župni upravitelj vlč. Ivan Vučak. Na svetoj misi đakonirao je i Filip Pranjić koji je na đakonskom praktikumu u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Predstavljanje knjige i misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor Župe Navještenja BDM iz Velike Gorice pod ravnanjem mo. Dražena Kurilovčana i Kulturno umjetničko društvo “LIPA” Slavetić.

Prije početka promocije nove knjige te nakon svečanog misnog slavlja bio je moguć i posjet obnovljenom Spomen-domu bl. Alojzija Stepinca. Ovu novu knjigu bl. Alojzija Stepinca, uoči Marijinog mjeseca svibnja, čitatelji mogu nabaviti u Biblioteci Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u Krašiću.

Po završtetku misnog slavlja krašički župnik vlč. Ivan Vučak čestitao je nadolazeci imendan sv. Jurja apostolskom nunciju mons. Linguai i mons. Batelji te im podijelio prigodne darove – sliku bl. Alojzija Stepinca autorice Pavice Krulić.