Budi dio naše mreže
Izbornik

Na otoku Krku održana „72 sata bez kompromisa“

Krk (IKA)

Na otoku Krku od 13. do 15. listopada održan je četvrti u nizu volonterski projekt za mlade „72 sata bez kompromisa“. Projekt je okupio 70-ak volontera s Krka, Cresa i Lošinja koji su sudjelovali u 18 radnih, ekoloških i socijalnih akcija diljem otoka.

Ustanova odgovorna za organizaciju projekta je, kao i prijašnjih godina, Caritas Biskupije Krk. Projekt je počeo svečanom misom otvaranja koju je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Biskup je ohrabrio mlade i potaknuo ih na širenje mladenačkog veselja svima kojima će doći u narednim danima. Nakon svečane mise otvaranja, volonteri su dobili prepoznatljive zelene majice projekta te saznali na kojim će to akcijama ostaviti svoj trag.

U petak 13. listopada u dječjem vrtiću u Baški ekipa djevojaka pokazala je da i one itekako znaju promijeniti lanac na biciklu, zategnuti kočnice, obojati igralište. U Centru za rehabilitaciju ekipa je bojala vrata, slagala tekstil za prodaju, zabavljala se s korisnicima uz rad. U Caritasu Biskupije Krk su volonteri srušili zid, gletali, miješali beton, krečili zidove, rezali živicu. U Domu za starije osobe u Krku dio volontera je popisivao novopridošle knjige.

U subotu 14. listopada u Domu za starije osobe Mali Kartec volontiralo se na tri akcije, dio volontera je čistio okoliš Doma, dio je u društvu stanara izrađivao čestitke, a dio je nastavio popisivanje knjiga. U Oazi Kraljice mira uređivao se povrtnjak, čistio okoliš, pripremao ručak. U vrtiću „Sv. Male Terezije“ u Puntu djevojke su brusile i lakirale stolice, dok se u Caritasu nastavila akcija od prijašnjeg dana: bojali su se zidovi i uređivao baras i okoliš. U Njivicama su volonteri pomogli u terapijskom jahanju koje provodi udruga „Moj prijatelj“. U Omišlju se u suradnji s Hrvatski zavodom za socijalni rad – Područni ured Krk odvio pravi mali sportski turnir s djecom iz naselja Homutno. Cilj je bio pružiti strukturiranu igru i zabavu za sve uključene u aktivnost kao i naučiti neke nove obrasce ponašanja kroz igru. U Župi Krk volonteri su očistili i uredili prostor ispred Mahnićevih dvora te okoliš crkve Majke Božje od zdravlja. Pomoglo se i četirima otočnim obiteljima; volonteri su uz druženje očistili životni prostor, uredili vrtove, donijeli i složili drva za ogrjev.

Projekt je zaključen svečanom nedjeljnom misom koju je predvodio krčki župnik Vedran Kirinčić, koji je zahvalio volonterima na radu u župi te svemu što su učinili proteklog vikenda. Potom su u Domu za starije osobe „Mali Kartec“ pogledali predstavu „Ribarske ćakule“ koju je pripremila volonterka Katarina Depikolozvane u suradnji sa stanarima Doma. Zabavu je zaključena nastupom Luke Perlića na harmonici iz otočnog benda „Duo pegla“, izvijestio je medijski tim volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“ u Krku.

Ključne riječi:
72 sata bez kompromisa otok krk