Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu svečano obilježeno 30 godina postojanja hrvatske policije

Zagreb (IKA)

Podizanjem zastave i izvođenjem himne Republike Hrvatske, u utorak 29. rujna na Policijskoj akademiji, započelo je svečano obilježavanje Dana hrvatske policije i blagdana sv. Mihovila. Za poginule, nestale i preminule hrvatske redarstvenike i sve hrvatske branitelje, pred Kapelicom sv. Mihovila na Policijskoj akademiji održana je misa koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan.

Ovogodišnji Dan policije obilježen je u posebnim okolnostima uzrokovanim epidemijom koronavirusa, ali i razornim potresom koji je pogodio zagrebačko područje.

Domaćini ovogodišnje svečanosti koja se održala sukladno epidemiološkim uputama, bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Svečanosti su, uz potpredsjednika Božinovića i glavnog ravnatelja policije Milinu nazočili državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Žarko Katić, glavna tajnica Sanda Šimić-Petrinjak, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, general  pukovnik u miru i posebni savjetnik ministra Mladen Markač, vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, zamjenici glavnog ravnatelja policije Željko Prša i Jozo Šuker, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, načelnica Policijske akademije Davorka Martinjak, pomoćnici glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno, Ivan Merćep, Antonio Gerovac i Miljenko Radnić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot te čelnici ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije.

S mišlju na slobodu koju danas uživamo, prisutni su se s posebnim pijetetom prisjetili svih prvih hrvatskih redarstvenika, policijskih službenika koji su izgubili život tijekom Domovinskog rata, ali i kasnije, u miru, pri obavljanju svojih redovitih policijskih zadaća.

Prisutnima se prvi obratio prvi čovjek hrvatske policije – glavni ravnatelj Nikola Milina, koji je tom prilikom istaknuo postignuća i uspjehe u protekloj godini.

Foto: MUP

„Unatoč ovakvim izazovima hrvatska policija svim snagama štiti naše građane te pruža pomoć i zaštitu u svakoj prilici i nedaći.  Policija je, uz zdravstveni sustav, civilnu zaštitu i vatrogastvo, podnijela ogroman teret u ovim do sad neviđenim zdravstvenim okolnostima. Neovisno o ovom novom obliku sigurnosne ugroze te svakodnevnu i neprestanu izloženost riziku zaraze korona virusom, policija je profesionalno obavljala i sve druge zadaće iz svoga djelokruga rada te svi skupa možemo biti ponosni na postignute rezultate. Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj je na vrlo visokoj razini, što nam govore statistički pokazatelji i razne strateške procjene i analize, ali i brojne ankete koje kod građana provjeravaju stanje subjektivnog osjećaja sigurnosti. Možemo biti zadovoljni i naporima koji su učinjeni tijekom ovogodišnje turističke sezone“, kazao je glavni ravnatelj i zahvalio se svim kolegicama i kolegama koji su vlastitim doprinosom, timski, požrtvovno i profesionalno, uz one redovne, obavljali i izvanredne, najzahtjevnije zadaće.

Milina se između ostalog osvrnuo na predsjedanje Vijećem Europske unije kazavši kako su sve aktivnosti koje su se odnosile na policijski djelokrug rada – od sigurnosnog aspekta i mjera osiguranja pa sve do izvršavanja obveza sudjelovanja naših predstavnika u radnim skupinama Vijeća, obavljene besprijekorno. Istaknuo je i sve ostale aktivnosti koje je hrvatska policija uspješno provodila u protekloj godini kao što su prometne akcije, aktivnosti  prevencije, posebice u suzbijanju nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, a svakako valja spomenuti kako je jedan od strateških prioriteta bio i ostati će razvoj i jačanje policijskog obrazovanja. U protekloj godini uspješno je provedeno i niz kriminalističkih istraživanja i operativnih akcija na državnoj i međunarodnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina.

„Nadalje, hrvatska policija u protekloj godini uspješno je provela niz kriminalističkih istraživanja i operativnih akcija na državnoj i međunarodnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina. Visoko na listi prioriteta našeg djelovanja je i nadalje borba protiv svih oblika organiziranog kriminaliteta, kao i suzbijanje gospodarskih i koruptivnih kaznenih djela u svim sferama društva. Korupcija potkopava postignute demokratske vrijednosti, Ustavom i zakonom utvrđene demokratske procese te stvara nepovjerenje građana u institucije i naš sustav. To ne smijemo i nećemo dopustiti te ćemo ustrajati na privođenju pravdi svakog počinitelja kaznenog djela. Nedodirljivih nema“.

Inače, hrvatska policija ove godine obilježava jubilarnih 30 godina svog časnog postojanja, a nedavno je obilježena i 30. obljetnica osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije –Antiterorističke jedinice Lučko.

Tom prigodom na današnjoj svečanosti na Policijskoj akademiji prikazan je film o Antiterorističkoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova – još uvijek, s potpunim pravom znanom pod nazivom Jake snage MUP-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović u svom se govoru uvodno osvrnuo na ovogodišnju krizu svjetskih razmjera rekavši kako je Hrvatska, zbog čuvanja zdravlja i sigurnosti ljudi,  pokazala spremnost za donošenje hrabrih i racionalnih odluka, uz neprekidnu modifikaciju u skladu s novootkrivenim činjenicama. O kojem se intenzitetu intervencija svih linija rada MUP-a radilo, ilustrirao je brojkama: „Kada je, uz nošenje s epidemijom, trebalo sanirati i posljedice zagrebačkog potresa, na terenu je svakodnevno bilo oko 7 tisuća policajaca i 18 tisuća pripadnika temeljnih operativnih snaga civilne zaštite! Od proglašenja epidemije, građani su naš broj 112 nazvali više od 120 tisuća puta, od čega 2 tisuće samo na dan potresa! Novouvedeni broj 113 građani su za rješavanje dilema oko korona virusa i uputa/odluka Stožera, od ožujka do danas nazvali više od pola milijuna puta, a od početka korona krize, u Logističkom centru civilne zaštite pretovareno je i uskladišteno oko 35 milijuna komada različite zaštitne opreme. U četrdesetak tisuća slučajeva hrvatska je policija bila u pratnji teretnih vozila u tranzitu kroz zemlju…“

Ministar je podsjetio i na veliki doprinos MUP-a spasu turističke sezone, spomenuvši iskazan potencijal u digitalnoj sferi, odnosno izradu digitalnih platformi UZG COVID i ENTER CROATIA.

Foto: MUP

„Međutim, ne samo da smo uspjeli prepoznati i inkorporirati sve nove zadatke u našu radnu rutinu, već smo bez zastoja nastavili sa svim pokrenutim projektima te uspješno priveli kraju predsjedanje Vijećem Europske unije uz postignuća na području sigurnosti“, nastavio je ministar, ukratko u ovoj svečanoj prigodi pobrojavši postignuto tijekom predsjedanja, opisavši normativnu prilagodbu sustava novonastalim uvjetima te istaknuvši nastavak sustavnog opremanja policije.

Što se tiče policijskog rada i ministar je naglasio kako sigurnost na području naše zemlje nije narušena ni u ovim izvanrednim situacijama, niti za vrijeme turističke sezone te naposljetku podsjetio kako MUP započinje reformu, s ciljem jačanja operative, a smanjenja birokratizacije.

Središnji događaj jubilarnog obilježavanja Dana policije na Policijskoj akademiji bio je podjela nagrada i priznanja pojedincima i skupinama, koji su se u protekloj godini istaknuli svojim izvanrednim rezultatima.

U ime nagrađenih prigodno se obratio voditelj Službe organiziranog kriminaliteta u Policijskoj upravi splitsko – dalmatinskoj Marinko Ivandić.

Svečanost povodom Dana hrvatske policije uveličana je glazbenim izvedbama klape sv. Mihovil koja je ujedno dobitnica nagrade zbog kontinuiranog promicanja policijske službe kroz brojne nastupe i manifestacije na kojima su sudjelovali, ne samo u Hrvatskoj već i drugim zemljama. Ujedno je premijerno prikazan njihov spot za pjesmu “Mojoj lijepoj”.

U spomen svim poginulim i stradalim hrvatskim policajcima, središnjoj svečanosti na Policijskoj akademiji,  prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju Mirogoj.

Za poginule, nestale i preminule hrvatske redarstvenike i sve hrvatske branitelje, pred Kapelicom sv. Mihovila na Policijskoj akademiji održana je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan.