Budi dio naše mreže
Izbornik

Na sastanku biskupa Rogića i dekana Šibenske biskupije dogovoren blagoslov obitelji prema više modela

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić održao je u srijedu 24. studenoga sastanak s dekanima Šibenske biskupije na kojem je razmotreno stanje pastorala po župama, zdravlje svećenika, mogućnost blagoslova obitelji i nastavak sinodalnog hoda.

Na susretu su sudjelovali don Ante Omazić, dekan Ražinskog dekanata, fra Jozo Jukić, dekan Unešičkog dekanata, fra Ivan Vidović, dekan Drniškog dekanata, don Tomislav Puljić, dekan Gradskog dekanata, don Lazar Čibarić, dekan Tišnjanskog dekanata, don Darko Poljak, dekan Skradinskog dekanata, don Franjo Glasnović, dekan Vodičkog dekanata i don Filip Rodić uime primoštenskog dekana. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Marinko Mlakić i tajnik i ekonom biskupije don Roko Glasnović.

Rekolekcija za studeni je odgođena, a trebala je biti posvećena sinodalnom hodu Šibenske biskupije. Umjesto rekolekcije održan je sastanak dekana. Nakon molitve, pozdrava i uvodnih riječi biskupa Rogića, svaki je od dekana izvijestio o stanju u dekanatu po pitanju zdravlja svećenika, odvijanja redovitog pastorala i razmišljanja o mogućnostima blagoslova obitelji ove godine. Za Kninski dekanat pročitano je poslano izvješće odsutnog dekana fra Josipa Gotovca. Nakon razgovora zaključeno je da su različite prilike u većim ili manjim, seoskim ili gradskim župama. Svjesni su da dio vjernika neće biti sklon primiti svećenika u ovim okolnostima, da su neki oboljeli, neki u izolaciji te da to objektivno predstavlja rizik i za obitelj i za svećenika. Jednako tako svjesni su da veći dio vjernika želi blagoslov obitelji, susret sa svećenikom, molitvu i blagoslov upravo zbog ovih okolnosti. Na sastanku je dogovoreno i odlučeno da se ove godine omogući blagoslov obitelji prema više modela, načina koje će svaki župnik izabrati i prilagoditi prilikama u svojoj župi. Jednako tako ostavljena je mogućnost da se blagoslov obitelji odgodi za proljeće, odnosno vrijeme korizme.

Skrenuta je pozornost na pridržavanje mjera u svim pastoralnim aktivnostima i liturgijskim susretima u došašću.

Potom je generalni vikar mons. Mlakić iznio tumačenje sinodalnog hoda prema do sada objavljenim dokumentima te predviđeni plan i osnivanje sinodalnog povjerenstva za Šibensku biskupiju. U kraćem razgovoru dekani su iznijeli nekoliko naglasaka sinodalnog procesa te potaknuli na redovitu molitvu za sinodu. Na sastanka je dogovoreno da se još neće raditi raspored slavlja krizmi za iduću godinu nego će o tome biti govora na prvim susretima svećenika u sljedećoj godini.

Sastanak je zaključen molitvom Anđeo Gospodnji i preporučenom molitvom za okončanje pandemije: Pod obranu se tvoju utječemo.