Budi dio naše mreže
Izbornik

Na sinodi Ukrajinske grkokatoličke Crkve izabran biskup eparhije Kamenec-Podoljski

Rim (IKA)

Ukrajinska grkokatolička Crkva na Sinodi, koja je od 1. do 10. rujna održana u Rimu, izabrala je za biskupa eparhije Kamenec-Podoljski o. Ivana Kulyka, župnika župe svetih Sergija i Baccua u Rimu, kojega je papa Franjo potvrdio.

O. Ivan Kulyk rođen je 16. ožujka 1979. godine u Perevolki, u pokrajini Ternopil. Svećeničku formaciju započeo je godine 1997. u Ternopilu, potom u Lublinu, u Poljskoj, a godine 2005. zaređen je za svećenika. Od 2005. do 2009. godine studirao je na Patrističkom institutu „Augustinianum“ u Rimu, gdje je stekao magisterij iz patristike i patrologije. Od 2006. do 2009. obnašao je pastoralnu službu za ukrajinske grkokatoličke vjernike s prebivalištem u Italiji. Upraviteljem župe svetih Sergija i Baka u Rimu imenovan je 2009. te župnikom iste župe 2013. godine.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve nadbiskup Svjatoslav Ševčuk radove Sinode predstavit će 11. rujna na konferenciji za novinare u prostorima Radio Vatikana.

Sinoda je održana u povodu 50. obljetnice konkatedrale Sv. Sofije koja pripada ukrajinskim grkokatolicima u Italiji i o 90. obljetnici prvih susreta biskupa Ukrajinske grkokatoličke Crkve koje je u Rimu predvodio metropolit Andriy Sheptytsky.

Tema o kojoj je ovih dana raspravljalo 47 biskupa, članova sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve, bila je „Zajedništvo i jedinstvo u životu i svjedočenje današnje Crkve u Ukrajini“. Sinoda je počela susretom s papom Franjom, biskupi su primili pozdrave Papina državnog tajnika kardinala Pietra Parolina, pročelnika Kongregacije za Istočne Crkve kardinala Leonarda Sandrija, kardinala Angela de Donatisa, Papina vikara za Rimsku biskupiju i apostolskog upravitelja Apostolskog egzarhata koji je nedavno Papa ustanovio za ukrajinske grkokatoličke vjernike u Italiji, i na kraju od kardinala Gualtiera Bassettija, predsjednika Talijanske biskupske konferencije, prenosi Vatican News.