Budi dio naše mreže
Izbornik

Na splitskim Škrapama proslavljen blagdan Gospe Fatimske

Split (IKA)

Župa Prečistog Srca Marijina Gospe Fatimske na splitskim Škrapama proslavila je u subotu 13. svibnja 2023. blagdan svoje naslovnice.

Budući da je kiša poremetila planove da se misa održi na školskom igralištu, župna crkva Prečistog Srca Marijina, iako potpuno oslobođena klupa, bila je premala da primi sve koji su došli moliti Marijin zagovor.

Središnje misno slavlje predvodio je o. Stjepan Ivan Horvat, CPPS. Suslavili su vikar Župe sv. Marka u Makarskoj don Jure Lovrinčević i upravitelj Župe Prečistog Srca Marijina don Ivan Zovko.

O. Horvat u propovijedi je govorio o Marijinim ukazanjima u Fatimi te potaknuo vjernike na dublju povezanost s Blaženom Djevicom Marijom i njezinim Sinom Isusom Kristom.

Pred likom Gospe Fatimske vjernici su izmolili čin potpunog predanja Marijinom zagovoru. Proslava je nastavljena za zajedničkim stolom u vjeronaučnoj dvorani gdje su se vjernici tjelesno okrijepili i slavili „agape“ kao plod zajedništva oko euharistijskog stola.

Župa se za proslavu blagdana svoje zaštitnice pripremala trodnevicom koju su predvodili don Jure Lovrinčević, don Domagoj Durdov i fra Ante Bešlić. Sva tri dana kapela u samostanu sestara dominikanki bila je dupkom ispunjena župljanima koji su došli po Marijin blagoslov.

Trećeg dana trodnevnice na školskom igralištu održan je duhovni koncert. Događaj je bio humanitarnog karaktera jer je sav prikupljen novac od donacija za ulaz namijenjen za misije u Ugandi. Bila je to večer molitve, slavljenja, pjesme i predanja Bogu. Na koncertu su nastupili Vanessa Mioč, fra Marin Karačić i VIS Chorus Angelicus na čelu sa Zdeslavom Kožulom.

Pjesmu je nadopunila molitvena meditacija koju je u sredini programa predvodio fra Ante Bešlić. Figurativno je dočarao što se događa kad se moli krunicu te okupljene potaknuo na tu pobožnost. Gospodina je dva sata koliko je trajao koncert slavilo oko 500 ljudi. Na kraju koncerta okupljenima se obratio i župni upravitelj don Ivan Zovko koji je zazvao Božji blagoslov i zahvalio svima za dolazak te rekao da vjeruje da su svi osjetili zagovor Gospe Fatimske i napunili svoja srca.