Budi dio naše mreže
Izbornik

Na susretu svećenika Zagorskog arhiđakonata predstavljene Izjave i odluke Druge sinode

Zagreb (IKA)

Korizmeni susret svećenika Zagorskog arhiđakonata održan je u utorak 14. ožujka u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, a na njemu su predstavljene „Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“. 

Nakon molitve Srednjeg časa sve okupljene pozdravio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a na poseban način zagrebačkog nadbiskupa koadjutora Dražena Kutlešu.
Nadbiskup Kutleša u pozdravu je istaknuo da je cilj svake sinode, pa tako i Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, povratak na Izvor, na „tvorničke postavke“. Dodao je kako ova knjiga „Izjava i odluka“ „pomaže da se vratimo izvorima i da vidimo što je bitno“; ona je „putokaz koji nam kazuje kako treba činiti kada nam stvari možda nisu jasne.“ Naglasio je kako se trenutačno nalazi u fazi slušanja, koja je inače prva faza svake sinode, i unaprijed zahvalio svećenicima na suradnji, na svemu što su dosad činili za Nadbiskupiju i što će činiti u budućnosti.
Kardinal Bozanić kazao je kako sinoda tek sada započinje: „Sada je pred nama zadatak da započnemo onako kako je to naznačila naša Druga sinoda.“ Dodao je kako je ovo „naš novi početak jer svaki završetak postaje i početak.“ „Na nama je da crkvenost što više spoznamo i provodimo. U tom vidu je i nastojanje naše Druge sinode da budemo što vjerniji Crkvi u kojoj jesmo, u koju smo pozvani, koja nam je dana“, rekao je kardinal.
Knjigu „Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“ predstavili su zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski.
Biskup Ivan Šaško govorio je o crkvenosti iz perspektive Crkve zagrebačke u hrvatskom društvu. Kazao je kako „odnos Crkve i kulture, znanosti, politike, gospodarstva još uvijek gledamo skoro isključivo kroz prizmu dijaloga, kao da se radi o neke dvije strane. U ovoj knjizi se nazire nešto drukčiji pristup, onaj koji ne isključuje dijalog, ali polazi od toga da su te stvarnosti u samoj Crkvi, jer Crkva bez njih ne može.“
„Logika crkvenosti je drukčija. Ona je nutarnji razlog i pokretač. Tako ćemo danas imati i znanstvenika i umjetnika, i političara i gospodarstvenika, kao i športaša i medijskih djelatnika katolika, ali oni većinom ne djeluju s polazišta crkvenosti, nego s polazišta svojih struka, zanimanja, položaja u društvu. Zbog toga se istodobno čudimo nečemu čemu se zapravo ne bismo trebali čuditi: da ni nakon više od trideset godina nemamo formirane katolike u politici. Nije problem u njihovoj stručnosti i sposobnostima, nego u crkvenoj neformiranosti“, istaknuo je biskup Šaško i dodao: „Da bi se dogodio pomak i promjena mentaliteta važno je stvarati nove prostore formiranja i življenja crkvenosti u tome predivnome, širokom području koje se niti može niti se treba previše definirati. Crkvenost pomaže da se gradi na crkvenim uporištima, na otajstvenosti, da se ne izgubimo u beskriterijskome relativizmu, a istodobno crkvenost nas čuva od ideološkoga zatvaranja i dokidanju dijaloga.“
Biskup Mijo Gorski predstavio je knjigu „Izjave i odluke Druge sinode“ ističući kako su odredbe i smjernice ove Sinode pastoralne. Velik naglasak stavljen je na župnu katehezu, rekao je biskup i istaknuo kako je važno organizirati kateheze za sve dobne skupine, kako bi one prerasle u žive krugove župne zajednice. Podsjetio je na važnost priprave za sakramente kršćanske inicijacije.
Biskup Gorski dodao je kako posebnu teškoću kod priprave sakramenata krštenja i svete potvrde predstavlja odabir kumova te je pozvao svećenike da ne odustaju od kanonskih propisa za kumstvo. Istaknuo je i nove zadaće Nadbiskupskog duhovnog stola s ciljem konkretne potpore župnom pastoralu. U tom vidu predviđeno je i osnivanje nadbiskupijskog pastoralnog vijeća.
Na kraju izlaganja biskup Gorski kazao je kako je sada potrebno odluke i zaključke pretvoriti u život, u praksu – dati slovu duh.
Preč. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, predstavio je svećenicima nastanak knjige „Izjave i odluke“, koje predstavljaju partikularno pravo „za život i djelovanje Zagrebačke nadbiskupije u budućnosti.“ Preč. Barić podsjetio je na predsinodske rasprave koje su prethodile sinodskim zasjedanjima 2016. – 2018. godine. Nakon sinodskih zasjedanja formirana je Radna skupina koja je priredila tekst završnog dokumenta „Izjava i odluka“. Na kraju izlaganja preč. Barić potaknuo je da „ovaj dokument bude djelo našega života“ i „kvasac koji će pridonijeti napretku Zagrebačke nadbiskupije i hrvatskog društva u cjelini.“
Na kraju izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su se svećenici posebno dotaknuli slavlja sakramenta, kumstva i kršćanskih sprovoda.
Svećenicima je po završetku susreta darovana knjiga „Izjave i odluke Druge sinode zagrebačke nadbiskupije“, kao i Spomen-medalja XXV. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkoga nadbiskupa metropolita. Tijekom ožujka na korizmenim susretima okupili su se svećenici svih arhiđakonata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a nakon ovih susreta slijede susreti vjernika laika koji su bili članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, redovnica te bogoslova, na kojima će također biti predstavljene „Izjave i odluke“, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.