Budi dio naše mreže
Izbornik

Na svećeničkom danu Sisačke biskupije o novoj evangelizaciji i mladima

Sisak (IKA )

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 8. studenoga u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje o temi „Svi te traže (Mk 1,37) – Nova evangelizacija i mladi: izazovi i prilike“ održao je studentski kapelan iz Zagreba don Damir Stojić, SDB.

Na temelju vlastitog dvanaestogodišnjeg iskustva rada s mladima i studentima Stojić je okupljenim svećenicama govorio kakav to mora biti svećenik koji radi s mladima. Ističući kako pitanje načina evangelizacije oduvijek postoji u Crkvi, predavač je kroz osam točaka predložio okupljenim svećenicima neke pristupe i načine rada s mladima.

„Već u prvoj Crkvi apostoli su imali potrebu prenijeti istinu koja se ne mijenja, ali već i tada se mijenjao način prenošenja te istine. Crkva se time bavi već 2000 godina. Razlika je što se danas ta potreba tako naglo mijenja da smo suočeni da svako malo iznova moramo promišljati kako prenijeti vjeru, istinu, Evanđelje. Želim vam reći da je to ogroman izazov jer nekad u prenošenju istine mi upravo tu istinu žrtvujemo, a što nikako nije dobro. Ponekad je i prenosimo na takav način da je ona neshvatljiva, i to nije dobro. Moramo neprestano osluškivati što naši mladi rade i traže, te na taj način dolaziti do načina nove evangelizacije.

Danas Crkva od nas traži da idemo i pristupamo onima koji ne dolaze direktno nama, koji ne dolaze u župni ured radi nekih potvrda, krštenja i sprovoda. Ovo je posebno izraženo u studentskom domu gdje radim i gdje nitko nema potrebu da dođe do vas. Tu je doista teško doprijeti do takvih mladih, učiniti nešto da dođe na tu vašu katehezu, a još je teže tu ga zadržati“, ustvrdio je Stojić.

Stojić je istaknuo i kako mladi traže Krista i željni su duhovnosti, o čemu govori i porast „new age“ pokreta, jer to su mladi do kojih na žalost Riječ Božja nije stigla. „Ako neće dobiti pravu katoličku duhovnost i pobožnost oni će to tražiti u okultnome. Vi kao svećenici jednostavno morate biti prisutni među mladima, trebate im biti dostupni. Vi ne trebate biti kao oni, oni to ni ne žele, oni žele da vi budete to što jeste, svećenici. Pravi evangelizator mora imati takvo otvoreno srce i pozitivan stav da mlada osoba želi slušati o Isusu Kristu, konverzacija s njim će propasti ako vi apriori mislite da to mladi ne žele.

Pitam vas danas, jeste li vi uvjereni da mladi žele Isusa? Ja sam naišao i na takve svećenike koji su uvjereni da ne žele. Pa kako će takav svećenik evangelizirati? Mladi to osjećaju. I da, braćo svećenici, još uvijek Krista svi traže! I vi to morate znati. Mlada osoba želi i treba Isusa“, rekao je don Stojić, pojasnivši kako odgovor na tu ljudsku čežnju i traženje nije neka ideja i neka doktrina već živa osoba Isusa Krista.

Na kraju su neke svoje ideje i poruke što mladi očekuju od svećenika iznijeli i suradnici don Damira Stojića Lucija Pekić i Petar Buljan.

U drugom dijelu susreta biskup Košić izvijestio je o nadolazećim događajima u biskupiji, posebno pozvavši sve okupljene na znanstveni skup o sisačkom dječjem prihvatilištu koji će se održati 30. studenoga te proslavu devete obljetnice uspostave biskupije 5. prosinca. Na kraju su svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.