Budi dio naše mreže
Izbornik

Na vatikanskom trgu besplatni kardiološki pregledi za siromahe

Vatikan (IKA)

U sklopu inicijative „Putovima srca, put prevencije“ u suradnji Apostolske milostinjarnice i rimske bolnice Sveti Karlo iz Nancyja u ponedjeljak 25. listopada omogućeni su besplatni kardiološki pregledi u pokretnoj ambulanti na Trgu Sv. Petra u Vatikanu, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Cilj inicijative je pružiti za život važne kardiološke preglede onima kojima je otežan pristup, napose siromasima iz okolnih područja. Također se pruža solidarna prisutnost onima koji se često osjećaju usamljeno i napušteno. Mnoge osobe u nepovoljnom položaju već su od 9 sati, kada je započeo rad ambulante, došle na Trg Sv. Petra, gdje su do 18 sati mogli obaviti kardiološke preglede, ali i opće liječničke konzultacije. Ambulanta je bila postavljena na glavnom vatikanskom trgu pored lijevih kolonada.

Putujuću inicijativu pokrenula je bolnica Tiberia koju promovira Talijanska zaklada srca, kojom se želi povećati svijest o dobrim svakodnevnim praksama i važnosti redovitih pregleda. Najveći udio smrtnih slučaja u Italiji upravo uzrokuju kardiovaskularne bolesti – 35,8 posto. Još je veći udio kod onih koji žive na ulicama, napose kada imamu i drugih zdravstvenih problema.