Budi dio naše mreže
Izbornik

Nacionalni ravnatelj dr. Lukas Schreiber u službenom posjetu Hrvatskome dušobrižničkom uredu

Frankfurt (IKA)

Nacionalni ravnatelj Njemačke biskupske konferencije (NjBK) za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika dr. Lukas Schreiber boravio je u utorak 12. listopada u službenom posjetu Hrvatskome dušobrižničkom uredu u Frankfurtu na Majni, po drugi put otkako obnaša tu službu.

Primio ga je delegat za Hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, svećenik Mostarske biskupije, u zajedništvu s djelatnicima Ureda – glavnim urednikom „Žive zajednice“ dr. Adolfom Polegubićem i službenicama: Ljubicom Markovica-Baban i dr. Valentinom Sudić. Delegat vlč. Komadina upoznao je dr. Schreibera s djelovanjem Hrvatske pastve u Njemačkoj i djelatnostima Hrvatskoga dušobrižničkog ureda, kojemu je na čelu. Posebno je bilo govora o traženju prikladnih prostorija u Frankfurtu na Majni, u kojima bi u dogledno vrijeme bilo novo sjedište Hrvatskoga dušobrižničkog ureda. Dosadašnji prostori u njemačkoj Župi sv. Franje u zajednici Sv. Kristofora u Preungesheimu u Frankfurtu neće se moći koristiti zbog planova te župe oko sanacije i gradnje novog objekta, u kojima je sjedište ureda od 1984. godine.

U Njemačkoj danas djeluje 97 hrvatskih katoličkih misija i zajednica organiziranih u šest pastoralnih područja, od juga do sjevera Njemačke. Za oko pola milijuna Hrvata katolika u toj zemlji pastoralno skrbi oko 89 svećenika, dva trajna đakona i više od 51 pastoralnih suradnica i suradnika (pastoralnih referenata i referenata zajednica), redovnica i laika te oko 50 tajnica i tajnika. 

Dr. Schreiber preuzeo je svoju novu službu 1. listopada 2018. Kao nacionalni ravnatelj dušobrižništva za katolike drugih materinskih jezika na čelu je Tajništvu Njemačke BK – u Odjelu Crkva u svijetu i migracija. Djeluje u sklopu Povjerenstvo za migraciju NjBK (Migrationskommission XIV), kojem je na čelu hamburški nadbiskup dr. Stefan Heße. Dr. Lukas Schreiber rođen je 1970. Studirao je teologiju, sociologiju i odgojne znanosti. Oženjen je i otac četvero djece.