Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: “Hajduk ima odgojnu, duhovnu i moralnu dimenziju”

Split (IKA)

U povodu dva velika događaja iz povijesti HNK Hajduk, u kinodvorani na Poljudu u Splitu, u četvrtak 13. veljače, obilježen je 109. rođendan tog splitskog nogometnog kluba.

Prije 75 godina predsjednik Francuske Charles de Gaulle proglasio je Hajduk počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske, a prije 25 godina momčad i vodstvo Hajduka prvi je put na privatnu audijenciju primio Ivan Pavao II.
Tim povodom predstavljena je i najnovija knjiga Hajdukovog kroničara Jurice Gizdića “Hajduk i svijet” koja uz ta dva velika događaja opisuje brojne druge susrete s inozemnim dužnosnicima, kao i gostovanja Hajduka diljem Europe, u Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, Aziji.

U prigodnom obraćanju splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić prisjetio se čestitke koju je sa svojim učenicima 1974. godine iz Rima poslao Hajduku povodom osvajanja prvenstva i kupa u tadašnjoj državi.

“Hajduk je važna institucija za život ovoga grada, regije i šire i ima odgojnu dimenziju, duhovnu i moralnu. Kada mi dođu ljudi na ispovijed pa kažu beštimao sam, ali nisam kriv. Pa tko je drugi? Pa Hajduk! I zato, molim vas, ovdje kažem, prihvatite svoju odgovornost”, kazao je u šaljivom tonu nadbiskup  Barišić.

Uz mons. Barišića, proslavi je nazočio i nekadašnji veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Ivo Livljanić koji je 1995. godine sudjelovao u organiziranju primanja momčadi HNK Hajduk na audijenciju kod svetog Ivana Pavla II.
Ivi Livljaniću na svečanosti je uručen dres s brojem 25 koji simbolizira 25. godišnjicu od toga događaja. Zahvaljujući na daru, 82-ogodišnji Livljanić kazao je kako jedva čeka svoj prvi nastup u ovom dresu  što je izazvalo pljesak okupljenih.

Kako je tom događaju u Vatikanu veliki doprinos dao i mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu, dres i knjigu na Poljudu u njegovo je ime preuzeo brat Pero Eterović.

Veleposlaniku Republike Francuske u Hrvatskoj Gaelu Francoisu Veyssiereu uručen je Hajdukov dres s brojem 75 koji simbolizira 75. obljetnicu proglašenja Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske.

Na svečanosti je predstavljen i projekt Muzeja Poljud, a u kojem će, kako je rečeno, na dvije i pol tisuće četvornih metara ispod istočne tribine stadiona Poljud biti predstavljena povijest splitskog sporta i Hajduka. Očekuje se da će financiranje izgradnje muzeja stajati 6,3 milijuna kuna te da će se novac osigurati i pomoću sredstva iz fondova  Europske unije.