Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić krstio šesto dijete u obitelji Balajić

Sinj (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je u nedjelju 20. lipnja u filijalnoj crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Karakašici, koja pripada Župi Gospe Sinjske, svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio malenu Mašu - šesto dijete u obitelji Tamare i Josipa Balajića.

„Učenici su se našli u lađi za vrijeme oluje. Prepali su se i zato bude Učitelja koji kritizira njihovu malovjernost. Iz ovoga evanđeoskog ulomka vidimo da čovjek ne može ovladati stvorenim. Nažalost, osim prirodnih oluja, brojne oluje pogađaju i ljudske odnose. Jedino Gospodin može smiriti kaotičnost prirode i ljudskog srca“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Dodavši da nam vjera treba biti temelj za nadvladavanje straha koji proizlazi iz naše ograničenosti, nadbiskup je pojasnio kako smo „pozvani trajno razvijati svijest o Božjoj prisutnosti u našim životima“. „Njemu je stalo do čovjeka, do naših obitelji i ovoga svijeta. U evanđelju smo čuli kako Gospodin želi ‘prijeći preko’. Taj prijelaz preko, na drugu stranu obale, u našem životu je moguć ako svoje živote povjerimo Njemu. No, ako i prestanemo ignorirati Gospodina i povjerujemo mu, ne znači da će naše poteškoće prestati. Ipak, tada možemo biti sigurni da će nas Krist hrabriti svojom nazočnošću u svim križevima i olujama naših života“, nastavio je.

Kazavši kako je krštenje prijelaz iz tame grijeha u svjetlo, mons. Barišić naglasio je da nas Krist preko ovog sakramenta dovodi u novost života darujući nam najveće dostojanstvo koje možemo imati – dostojanstvo djece Božje. „Danas se trebamo sjetiti da smo po krštenju svi postali dionici Kristove lađe – Crkve. To je lađa koja spašava čovječanstvo jer je usmjerava Kristova ljubav“, konstatirao je.

Govoreći o obitelji kao temeljnoj stanici društva, nadbiskup je ustvrdio „kako i na nju možemo gledati kao na lađu u kojoj plovimo prema vječnosti“. „Lađa naše obitelji je često uzburkana raznim svađama, podjelama i nerazumijevanjima. Međutim, iako roditelji ne razumiju uvijek svoju djecu niti djeca roditelje, potrebno je razgovarati jer se tako mijenjamo. Tako postajemo bliži jedni drugima te rastemo u ljubavi koja nadilazi sve naše razlike“, kazao je.

Upozorivši kako je sve manje ljudi u našoj Domovini, mons. Barišić naglasio je „kako zbog toga cijelo društvo treba podupirati obitelji koje su otvorene životu“. „Obitelji koje su otvorene životu ulažu puno truda i žrtve u odgoj svoje djece. I nije im uvijek lako. Takve obitelji nam besplatno odgajaju ljude koji su nam potrebni kako bismo društveno opstali. Ako to ne shvatimo, naša će društvena lađa i dalje biti na udaru brojnih oluja i valova. Kako bismo nadvladali navedene poteškoće trebamo se otvoriti životu i biti moralno – duhovna podrška roditeljima u odgoju djece“, zaključio je.

U koncelebraciji bili su župnik fra Perica Maslać, župni vikar za Karakašicu fra Frano Pupić Bakrač i don Nikola Šakić. Misi je nazočio i novoizabrani gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Na kraju mise, darovavši obitelji Balajić prigodne poklone uime župe, župnik Maslać zahvalio je nadbiskupu na dolasku i ohrabrujućim riječima. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Balajić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.