Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva

Split (IKA/TU)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak 15. srpnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu sinjskoga dogradonačelnika Denisa Bobetu i izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva (VAD), izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskup Barišić primio je predsjednika VAD-a Stipu Jukića, alkarskog vojvodu Boška Ramljaka, alajčauša Ivicu Filipovića Grčića, arambašu Ivu Vukasovića i domaćina Jerku Ivandića. Sastanku je nazočio i pastoralni vikar don Nediljko Ante Ančić. Sinjski gradonačelnik i sinjski gvardijan ispričali su se što zbog neodgodivih obaveza nisu mogli sudjelovati sastanku.

Svojim posjetom dogradonačelnik i članovi izaslanstva željeli su pozvati nadbiskupa na ovogodišnju svečanost 306. Sinjske alke. Osvrćući se na dosadašnji tijek priprema za slavlje, članovi izaslanstva posebno su izvijestili mons. Barišića o slavlju Alke koja će se ove godine održati 8. kolovoza naglasivši da su od svojih predaka dobili na čuvanje neraskidivu vezu sa samostanom i Gospom. Tijekom razgovora više je puta naglašena tradicionalna, povijesna, nacionalna, kulturna, religiozna isprepletenost, simbolika i važnost Alke koja i ove godine želi okupiti Hrvatsku u Sinju te pokazati zajedništvo i ponos.

Na sastanku se, između ostaloga, govorilo i o proslavi Velike Gospe u Sinju, o Muzeju Sinjske alke, o razvoju Cetinskoga kraja i manjih njegovih mjesta, o novim naraštajima i popisu stanovništva. Budući da sve više alkarske konje čuvaju djevojčice nego dječaci, nadbiskup je izrazio nadu da bi žene u budućnosti mogle više sudjelovati u manifestaciji Alke.

Pozvao je sve na zajedništvo da bi se osiguralo sve potrebno da bi ta viteška igra živjela u svim naraštajima. „Zajedništvom i s Gospinom pomoću oslobodili ste se od Turaka, nemojte se u slobodi razjedinjavati“, poručio je nadbiskup podcrtavši još jednom zajedništvo, ponos, religiozno i kulturno ozračje Alke.

Na kraju susreta predstavnici Viteškog alkarskog društva i nadbiskup izmijenili su darove, a mons. Barišić poželio je svima sretan i blagoslovljen rad u nastavku priprema za dane Alke i Velike Gospe u Sinju.