Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić primio mađarskoga veleposlanika dr. Csabu Demcsáka

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić primio je u utorak 23. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu mađarskoga veleposlanika u Republici Hrvatskoj dr. sc. Csabu Demcsáka.

U veleposlanikovoj pratnji su ataše za EU-poslove Dušan Horvath i počasni konzul u Splitu dr. sc. Ivo Staničić, a sastanku je nazočio i pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić.

Dr. Demcsák mađarski je veleposlanik u Republici Hrvatskoj od travnja 2020. godine, a to je njegov prvi službeni posjet Splitu. Razgovaralo o višestoljetnoj zajedničkoj kulturnoj baštini Mađarske i Hrvatske, o dobrim susjedskim odnosima, o crkvenoj i društvenoj situaciji, o pandemiji i razornim potresima u Hrvatskoj. Nadbiskup je zahvalio veleposlaniku na pomoći mađarskoga naroda područjima razorenim u potresu, Sisku, Petrinji i okolnim mjestima.

Razgovaralo se, također, o obilježavanju smrti kao i postavljanju kipa sv. Margite, ugarsko-hrvatske princeze, na mjestu njezina rođenja u Kliškoj tvrđavi, za što je inicijativa pokrenuta prije dva desetljeća. Nadbiskup je izrazio potporu toj inicijativi, naglasivši da je potrebno obaviti razgovore sa za to nadležnim civilnim službama. Veleposlanik je zahvalio nadbiskupu na podršci, koju je iskazivao i proteklih godina misom za svetu Margaritu u katedrali Sv. Dujma. Mađarski veleposlanik i splitsko-makarski nadbiskup razmijenili su prigodne darove.

Prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Hrvatskoj je živjelo 14.000 Mađara, ali ih je mnogo odselilo kada je Hrvatska ušla u EU. U Splitu ih trenutačno živi 90, dok ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno 220.