Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić susreo se s iranskim veleposlanikom

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić susreo se u petak 8.veljače u hospiciju “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci s veleposlanikom Islamske Republike Iran u RH Mohammadom Rezom Sadeghom.

Iranski veleposlanik bio je savjetnik predsjednika Irana Rohanija za medije, a sada je savjetnik Vlade Irana i Ureda Predsjednika Rohanija.

Susretu su nazočili biskupski vikar i rektor katedrale Sv. Vida mons. mr. Matija Matičić, ravnateljica hospicija s. Daniela Orbanić, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” vlč. Marko Stipetić te veleposlanikovi suradnici. Povod posjeta Rijeci jest knjiga koju iranski veleposlanik piše o duhovnim zvanjima u Katoličkoj Crkvi i Islamu te filozofiji života u spektru ovih vjera. Osim toga, na sastanku se govorilo o porukama pape Franje i brizi za ljude u potrebi, osobito za sirijski narod te su sudionici razgovora izrazili nadu da će Papine poruke doći do političara koji vode svjetske politike.

“Unatoč svim postignućima čovječanstva, suočeni smo s razlikama. Cijenimo stavove papa koji su podržavali narod Sirije u teškim vremenima”, rekao je iranski veleposlanik.

Dodao je da svi koji služe Bogu, bez obzira kojoj vjeri pripadaju, imaju jedan cilj – činiti dobro, te je izrazio nadu kako će sve molitve usmjerene zajedničkom Bogu biti uslišane. Iranski veleposlanik upoznao je nadbiskupa s povijesnim okolnostima nastanka Islamske Republike Iran, kao i „poteškoćama u očuvanju samostalnosti te negativnom medijskom propagandom koja je danas vezana uz ovu zemlju, a koju u najvećoj mjeri kreira politika SAD-a“.

U razgovoru usmjerenom na temu knjige, govorilo se o duhovnom pozivu u Katoličkoj Crkvi te osobito o karitativnoj djelatnosti i poslanju kao pozivu. Nadbiskup je iranskog veleposlanika upoznao s karitativnim ustanovama u Riječkoj nadbiskupiji, a koje kao ravnateljice vode redovnice: hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić”, Caritas Riječke nadbiskupije, Caritasov dom “Sv. Ana” – za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, te Dom za dementne osobe koji će uskoro biti otvoren na Sušaku. Ravnateljica riječkog hospicija s. Daniela Orbanić posvjedočila je kako nije riječ o ‘poslu’, nego o životnom pozivu i 24-satnoj skrbi za potrebite. Predanje je to u potpunosti, predanje Bogu i potrebitima što redovnički poziv čini drugačijim od života onih koji se nisu odlučili za redovništvo ili svećeništvo, kazala je s. Orbanić.

Tijekom boravka u Rijeci iranski veleposlanik posjetio je katedralu Sv. Vida u kojoj ga je s poviješću riječke prvostolnice upoznao rektor katedrale mons. Matičić.