Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Dražen Kutleša predvodio Službu Muke Gospodnje

Zagreb (IKA)

Na Veliki petak zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je Službu Muke Gospodnje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na Službi Muke Gospodnje sudjelovali su pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, prebendari Prvostolne crkve zagrebačke, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Josip Đurin, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. Ivan Lukić, umirovljeni svećenik vlč. Gojislav Kovačić, asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu vlč. Marko Vuković te nadbiskupski tajnik vlč. Andrija Miličević.

Služba Muke Gospodnje započela je prostracijom i Službom riječi, a propovijedao je biskup Šaško koji je naglasio kako “je zanimljivo da se u samo dva evanđeoska poglavlja koja smo čuli (Iv 18. i 19.) nalazi čak dvadeset pitanja (točnije, dvadeset i jedno, jer je jedno, ono prvo, ponovljeno). Pitanja su raspoređena u pet razgovora: najprije u Getsemanskome vrtu (Isus i poslani da ga uhite te obraćanje Petru), zatim u dvorištu Velikoga svećenika (Petar i ljudi koji ga povezuju s Isusom), dok je treći u domu Velikoga svećenika Kajfe (Isus, Veliki svećenik i sluge), a četvrti i peti u dvoru rimskoga Upravitelja, najprije između Pilata, svećeničkih glavara i mnoštva, a zatim između Pilata i Isusa. U tim razgovorima i pitanjima sažeta je povijest svijeta i otajstvo našega spasenja.”

Govoreći o posebno važnim pitanjima i odgovorima, biskup Šaško je rekao: “Isus se na početku Muke dopušta naći: Ja sam Isus Nazarećanin! U tome trenutku pitanje postavlja dvaput, da bi oni tada i mi danas provjerili tražimo li uistinu njega ili tražimo sebe, svoju sebičnost, svoje interese zbog kojih treba zanijekati: pravednost i dobrotu, ljubav i istinu…, dok Isus očituje svoju slobodu pokazujući da mu nitko ne oduzima život nego ga on daje dragovoljno; daje ga iz ljubavi!”

Spominjući Petrov odgovor, biskup Šaško je istaknuo: Nasuprot tomu Ja jesam, nalazi se Petrov odgovor: Nisam ja. Možda si i ti jedan od njegovih učenika? I to je pitanje nama postavljeno. Petar predstavlja sve učenike, svakoga od nas, kada nam je nelagodno nositi kršćansko ime; kada se bojimo očitovati da smo kršćani; kada trebamo riječju i djelom pokazati komu pripadamo, kojega smo gospodara izabrali.”

“U tome je odgovoru razlog naše nade i naše radosti, ako odgovorimo – svatko od nas osobno – koga uistinu tražimo i, ako zajednički, kao Crkva i kao narod, odgovorimo na pitanje: Puče moj, što učinih tebi; u čemu ožalostih tebe?
Što ti se dogodilo da u svome životu ne vidiš darove koje sam ti dao; da ne vidiš putove dobra, nego u stvaranju okvira i uporišta za život zanemaruješ svoje dobro u obitelji, u društvu i u državi? Puče moj, što učinih tebi da se dopuštaš zavarati prividom obećanja, dok djela govore drukčije? U čemu sam te ražalostio do te mjere da sâm sebi otvaraš ponore žalosti ne poštujući otajstvo života, svoje stvorenosti; otajstvo povijesti u kojoj sam toliko puta pokazao da se možeš pouzdati u mene.
Usudimo se kao narod unutar Božjega naroda, kao hrvatski vjernici, čuti večeras Isusovo pitanje: Puče moj, hrvatski puče, što učinih tebi i u čemu ražalostih tebe?”, rekao je biskup Šaško.

“Na pitanje: Koga tražite? naš je odgovor danas obnavljanje vjere u klanjanju Križu s kojega nas privlači Božja ljubav, da poniznost bude jača od oholosti; da služenje bude vidljivije od bilo koje druge moći”, istaknuo je biskup Šaško na kraju homilije.

Nakon homilije i Sveopće molitve, uslijedio je drugi dio obreda – poklon križu, a obredi su završili trećim dijelom – svetom pričesti.

Službu Muke Gospodnje pjesmom su animirali Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.