Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher završio posjet Libanonu

Beirut (IKA)

U razgovoru s novinarima na kraju posjeta Libanonu od 31. siječnja do 4. veljače tajnik za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher potvrdio je spremnost Svete Stolice na posredovanje među stranama u zemlji, prenosi Vatican News.

Svojim petodnevnim boravkom u Libanonu željela se iskazati briga i blizina pape Franje s narodom i Crkvom u Libanonu koji se nalazi u teškoj gospodarskoj, političkoj i socijalnoj krizi, a neposredni povod bila je 75. obljetnica diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Libanona. Usto se ove godine obilježava 25. obljetnica pohoda sv. Ivana Pavla II. te 10. obljetnica pohoda Benedikta XVI. Nadbiskup je također sudjelovao na simpoziju „Papa Ivan Pavao II. i libanonska poruka” na Sveučilištu Duha Svetoga u Kasliku nedaleko Beiruta. Novinarima je Papin izaslanik potvrdio da Sveti Otac želi uskoro pohoditi Libanon, „čim to prilike dopuste”. Usto će podsjetiti međunarodnu zajednicu na nužnu pomoć zemlji.

Nadbiskup Gallagher u razgovorima s libanonskim predsjednikom Michelom Naimom Aounom – kršćaninom, sunitskim premijerom Najobom Mikatijem, šijitskim predsjednikom parlamenta Nabihom Berryjem i ministrom vanjskih poslova Abdallahom Bou Habibom izrazio je nadu Svete Stolice u nacionalni dijalog svih relevantnih snaga u Libanonu, a “koji je spremna i sama organizirati ako na to pristanu sve strane”.

Papa Franjo pomno prati stanje u toj zemlji koja se nalazi u teškoj krizi od 2019., a koju je dodatno produbila eksplozija u bejrutskoj luci u kolovozu 2020. Danas je prema podacima humanitarnih organizacija 80 posto stanovnika Libanona ugroženo glađu i akutnim siromaštvom te upućeno na humanitarnu pomoć.

Nadbiskup Gallagher susreo se i s brojnim predstavnicima vjerskih zajednica, među ostalima armenskim poglavarom Aramom I., te upozorio da slabljenje kršćanske zajednice dovodi u opasnost unutarnju ravnotežu u zemlji. Pozvao ih je da nastave davati primjer pluralizma, tolerancije i različitosti – modelom mirnoga suživota za cijeli Bliski istok.

Vatikanski „ministar vanjskih poslova” također se više puta susreo sa žrtvama eksplozije u bejrutskoj luci koja je 2020. odnijela više od 200 života i razorila velike dijelove grada, između ostaloga i kršćansku četvrt.

 

Ključne riječi:
Aram I. libanon nadbiskup Gallagher