Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gänswein na 95. rođendan Benedikta XVI.: Krhak je, ali je dobro

Vatikan (IKA)

Prigodom 95. rođendana pape emeritusa Benedikta XVI., koji ove godine pada na Veliku subotu, 16. travnja, njegov tajnik nadbiskup Georg Gänswein razgovarao je s Radio Horebom iz Münchena, prenosi Vatican News.

Bilo je to 16. travnja 1927., Velika subota, kada je u bavarskom gradu Marktl am Innu rođen Joseph Aloisius Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI. I ove godine njegov rođendan pada na dan uoči Uskrsa. Njegov život ispunjava svjetovnu biografiju, njegova je osobnost duboko oblikovala Crkvu i teologiju, naglašava nadbiskup Gänswein. „Papa emeritus je dobro raspoložen, naravno da je fizički relativno slab i krhak, ali je prilično lucidan“, rekao je njegov osobni tajnik.

Tišina Velike subote

Napuniti 95 godina nije mala stvar. Gozbe neće biti, kaže mons. Gänswein, budući da je Velika subota, dan u kojem se spominje Kristovog grobnog počinka. Za Uskrs je predviđeno liturgijsko slavlje, a potom će u Vazmenom tjednu doći neke manje delegacije i ljudi izraziti svoje čestitke.

Mons. Gänswein podsjetio je i na nedavni posjet pape Franje u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanskim vrtovima, 13. travnja. Bio je to očekivani posjet – kazao je – s obzirom da je Velika subota „vrlo naporan dan za Franju“. Papa emeritus – dodao je tajnik – već neko vrijeme ne predvodi proslavu Uskrsa jer jednostavno „nema više snage stalno stajati i nema više snage u glasu“. No, ističe, prati liturgiju, sudjeluje u koncelebraciji, s velikim nutarnjim naglaskom. Iz toga iz dana u dan crpi novu snagu za svoj život.

Rutina obilježena Božjom riječi

Inače, dnevna se rutina u samostanu Mater Ecclesiae nije promijenila otkako je papa postao emeritus, kazao je mons. Gänswein. „Uvijek počinje najvažnijim dijelom dana, rano ujutro, odnosno svetom misom i molitvom brevijara. Zatim trenutak doručka i stanke. Potom se Benedikt XVI. posvećuje dopisivanju i jutarnjim čitanjima. Svako malo ima mjesta za glazbu, sve do ručka.“ U poslijepodnevnim satima je trenutak za kraći odmor te s vremena na vrijeme susret s posjetiteljima. Sve ovisi o tomu kako se osjeća, zaključio je mons. Gänswein. Poslijepodne je „mala šetnja Vatikanskim vrtovima uz molitvu krunice, ali sjedeći.“ Dan završava nakon večere s vijestima na talijanskom i molitvom Večernje.