Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: benedikt-xvi

AUDIO Govor pape Benedikta XVI. u Zagrebu u HNK-u

Govor pape Benedikta XVI. u Zagrebu u Hrvatskomu narodnom kazalištu na susretu s predstavnicima civilnoga društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života, s Diplomatskim zborom i s vjerskim čelnicima 4. lipnja 2011.

Predavanje „Dva Benedikta: Sveti Benedikt i Benedikt XVI.“

Dr. Elvis Ražov 17. rujna na Sveučilištu u Zadru na simpoziju „Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe“ stručno je predstavio temu „Dva Benedikta: Sveti Benedikt i Benedikt XVI.“ čiji je sadržaj „Sveti Benedikt – odgovor na krizu vjere i kulture u Europi prema papi Benediktu XVI.“

Benedikt XVI. otputovao u Njemačku posjetiti teško bolesnog brata

Papa emeritus Ratzinger XVI. otputovao je u četvrtak 18. lipnja u Regensburg u posjet svom teško bolesnom bratu Georgu. Uz Benedikta XVI. su tajnik Gänswein, zamjenik zapovjednika vatikanskog žandarmerijskog korpusa i mala skupina zdravstvenih radnika i suradnika, objavila je agencija Aciprensa, a prenio portal Fratellanza umana.

Enciklika “Ut unum sint” - 25 godina poslije, između proroštva i otpora

Drugim vatikanskim koncilom Katolička crkva se jasno, neopozivo i nepovratno opredjeljuje za ekumenizam kojeg su započeli drugi kršćani. Na današnji je dan prije 25 godina Ivan Pavao II. potvrdio i proširio ovu misiju enciklikom “Ut unum sint”. Nailazio je i on na određeni unutarcrkveni otpor i nije mu bilo lako. No nije odustao, nego je osnažio dijalog za ostvarenje Kristova testamenta i molitve Ocu “da svi budu jedno”, objavio je Vatican News, a prenio portal Fratellanza umana.

Objavljena knjiga Benedikta XVI. „Crkva i sablazan spolnih zlostavljanja“

Nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica objavila je najnoviju knjigu Benedikta XVI. „Crkva i sablazan spolnih zlostavljanja“. Papa Benedikt XVI. u 92. godini života napisao je iznimno oštroumne teološke i povijesne Bilješke o spolnom zlostavljanju maloljetnika u Katoličkoj Crkvi. Riječ je o temeljitoj i neumoljivoj raščlambi podrijetla i širenja toga zločina u svijetu općenito i u Crkvi. U isti mah knjiga poziva na suočenje s korijenima toga zla koje je dovelo do duboke krize. U prvom poglavlju predočava opći društveni kontekst nužan za razumijevanje problema. Govori o seksualizaciji društva 1960-ih godina, što je rezultirao time da su do 1980. urušena sva dotad vrjedeća mjerila u pitanjima spolnosti.

1 2