Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić primio izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj

Đakovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u srijedu, 20. rujna primio je u posjet Gary Korena, veleposlanika Države Izrael u Hrvatskoj koji je na toj službi proteklih jedanaest mjeseci.

Uz nadbiskupa Hranića u razgovoru s veleposlanikom Korenom sudjelovali su i dr. Ivan Benaković, profesor biblijskih znanosti i ujedno vodič hodočasnika na hodočašćima u Svetoj zemlji, dr. Ivan Zubac profesor crkvene povijesti, obojica s KBF-a u Đakovu te mr. Dario Hrga, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata. U prijateljskom razgovoru dotaknuli su se mnogih tema. Između ostaloga bilo je govora o mogućnostima popularizacije židovske baštine na području Đakovačko-osječke nadbiskupije kroz organizaciju okruglih stolova i predavanja o židovskoj kulturi. Spomenuto je također kako narod Đakovačko-osječke nadbiskupije s posebnim pijetetom i vjerničkim uvjerenjem posjećuje sveta mjesta u Izraelu koja su važna za izgradnju što cjelovitije slike o nastanku samoga kršćanstva. Bez židovstva, kako je više puta naglašeno, kršćanstvo je teško misliti i shvatiti na pravilan način. Na planu razvoja svijesti o važnosti židovstva za kršćanstvo posebno se ističe Katolički bogoslovni fakultet koji u svome nastavnom kurikulumu uvijek zadržava i obvezatnu nastavu biblijskog Hebrejskog jezika te kolegije Općeg uvoda u Sveto pismo u kojemu se studenti na direktan način upoznaju s Izraelom i baštinom židovskog naroda.

Veleposlanik Koren govorio je o pozitivnim iskustvima boravka u Republici Hrvatskoj te nastojanjima izraelskog veleposlanstva da se veliko blago židovske kulture na što jasniji način prikaže hrvatskom društvu. Nadbiskup Hranić je izrazio radost zbog nastavka dobrih odnosa s izraelskim veleposlanstvom. Spomenuo je i s. M. Amadeu Pavlović, poglavaricu Milosrdnih sestara sv. Križa koja je proglašena Pravednicom među narodima zbog svojeg iznimnog zalaganja za židovski narod u teškim vremenima Drugog svjetskog rata. Veleposlanik Koren izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost za prijem i gostoljubivost koju je doživio u Đakovu te je izrazio radost na planu buduće suradnje između Đakovačko-osječke nadbiskupije i Države Izrael.