Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić predvodio misu povodom blagdana sv. Klementa, zaštitnika Makarske

Makarska (IKA)

Makarani su u utorak, 21. studenog, u katedrali svetog Marka proslavili 298. fjeru u čast svetog Klementa mučenika, zaštitnika svoga grada. Svečano misno slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

U koncelebraciji je, uz župnika don Juru Lovrinčevića i makarskog dekana don Pavla Banića, bilo četrnaest svećenika.

Kosti ovog mučenika dospjele su u Makarsku iz rimskih katakombi 1725. godine na inicijativu makarskog biskupa sluge Božjega Nikole Bjankovića.

Osoba koja živi s Bogom u duši nosi mir i pouzdanje. Moja je savjest čista, ponavljao je blaženi Alojzije Stepinac kao i mnogi drugi mučenici. Osobu koja živi s Bogom nije briga hoće li na robiju, na slobodu ili u smrt, ona je unatoč patnjama u duši mirna i zna da ju ta patnja pročišćava”, kazao je nadbiskup u homiliji.

Na kraju je župnik don Jure Lovrinčević zahvalio svima koji su pridonijeli pobožnoj i dostojanstvenoj proslavi zaštitnika grada Makarske i negdašnje Makarske biskupije sa željom da povodom 300. jubileja usklade Dan grada s blagdanom sv. Klementa.

Proslava je završila pjevanjem himne svetog Klementa i cjelivanjem njegovih relikvija. Liturgijsko je pjevanje predvodio mješoviti župni zbor svetog Marka evanđelista. Svetkovini je prethodila trodnevnica koja je završila otvaranjem rake svetog Klementa prema stoljetnoj tradiciji.