Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić predvodio misu u Grabu na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja

Grab (IKA)

Župljani Župe Grab, u ponedjeljak 24. lipnja, svečano su proslavili svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja te 150. obljetnicu od gradnje župne crkve.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, gvardijana Samostana i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinka Vukmana, župnika domaćina fra Bože Gulića, župnika Župe Svete Trojice sa splitskog Poljuda fra Frane Delića te još dvanaestorice svećenika.

Uoči svečanog euharistijskog slavlja održana je procesija sa svečevim kipom oko crkve praćena pjesmom Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Vedrane Ivšić, svečanim barjacima, svećenicima, brojnim domaćim vjernicima iz Graba i filijalnih sela Jabuke i Velića te brojnim hodočasnicima sa šireg cetinskog područja.

U propovijedi je mons. Križić govorio je o kreposti poniznosti te o istinskim vrijednostima koje svaki čovjek nosi u sebi.

Kada je Ivan započeo svoje poslanje i javno djelovanje mnogi su za njim pohrlili jer su u njemu prepoznali Božjeg čovjeka koji neustrašivo ukazuje na grijehe onih koji su bili najodgovorniji za narod. Ti isti moćnici poslije šalju delegaciju Ivanu da ga upitaju tko je on? Ivan im daje do znanja da nije on Mesija te tako sebe stavlja u drugi plan, a Isusa u prvi. „Ovdje se očituje sva Ivanova veličina. On se maksimalno ponizio sa željom da što više istakne Isusa. Zbog ovoga će ga Isus nazvati najvećim od sviju koji su rođeni od žene“, istaknuo je nadbiskup.

Božji kriteriji se razlikuju od ljudskih. U Božjim očima je velik onaj koji se znade poniziti, onaj tko je skroman. Zato je Isus sebe definirao kao slugu, a Marija se proglašava „sluškinjom“ Gospodnjom. „Nažalost, ljudska logika danas ovome se najčešće smije. Za čovjeka našeg vremena veliki su oni koji imaju puno novca, koji su bogati, oni koji imaju političku moć i koji vladaju“, kazao je nadbiskup. Kada delegacija moćnika dolazi Ivanu s pitanjem „tko je on“, iz samog pitanja se jasno vidi da njih zanima je li on veličina do koje treba držati i od koje se može profitirati.

Nažalost, to je ono što i danas mnoge ljude najviše zanima. Ako je netko neka veličina i od njega se može imati neke koristi. S druge strane, često vlada stav ignoriranja prema onima koji su skromnijeg stanja i koji ne zauzimaju neko uvaženo mjesto u društvu. „Mnogi zbog toga proživljavaju neki kompleks kada nemaju nekih titula s kojim bi se predstavili, pa onda i povjeruju da ne vrijede ništa. Ivan Krstitelj bez ikakvog kompleksa, naprotiv radosno, izjavljuje da on nije ništa, da nije dostojan činiti niti ono što su u tom vremenu radili robovi. Ivan je svjestan da je njegova najveća vrijednost ono što on nosi u sebi i da je sve drugo lažna vrijednost“, istaknuo je nadbiskup.

Ono što daje vrijednost i veličinu nekom čovjeku nisu moć i bogatstvo, nego ljubav, dobrota, poštenje, velikodušnost, jednostavnost, finoća ophođenja. To je veličina u Božjim očima. Ivana Krstitelja su prepoznali kao vjerodostojna baš zbog njegove skromnosti, poniznosti i jednostavnosti. To su bile kvalitete s kojima je privlačio. Njega svi poštuju i prepoznaju kao čovjeka Božjega, pa i sam krvoločni Herod, zaključio je nadbiskup.

Na kraju mise župnik domaćin fra Božo Gulić zahvalio je predslavitelju misnog slavlja, svećenicima na sudjelovanju, brojnim nazočnim vjernicima, predstavnicima civilnih vlasti te brojnim dobročiniteljima koji pomažu u obnovi i očuvanju crkve.

Svečanosti su nazočili gradonačelnik grada Trilja Ivan Bugarin, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja te ravnateljem Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota.

Slavljena je i jutarnja blagdanska misa, a proslavi je prethodila trodnevnica koju su predvodili fra Marko Pudar, fra Ivan Čikara te mladomisnik don Renato Pudar.

Napomenimo, kulturno-zabavni program u prigodi proslave Rođenja svetog Ivana Krstitelja, održan je na sam dan uočnice. Svečanosti Grabljana u čast njihova zaštitnika završavaju u srijedu 26. lipnja akcijom dragovoljnog darivanja krvi u prostorijama Osnovne škole.