Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Pinto: U Djetetu Isusu nalazimo razlog naše nade koju želimo podijeliti sa svima

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u RH Giuseppe Pinto uputio je božićnu čestitku vjernicima posredstvom radija na Badnjak, 24. prosinca 2018.

Dragi slušatelji, Sretan Božić!

I ove godine drago mi je što mogu svakome od vas zaželjeti od srca sretan i svet Božić.

Obraćam se osobito vama, dragi prijatelji, koji ste izvan granica svoje domovine, a i svima vama koji – iz raznih razloga – živite daleko, u različitim dijelovima svijeta.

Nekoliko misli prate me ovih dana.

Nakon moje prve godine službe kao apostolskog nuncija u vašoj lijepoj zemlji, svjestan sam da je Božić blagdan koji hrvatski narod duboko osjeća.

Ovdje, kao i u drugim zemljama s velikom većinom katolika, sve govori o Božiću: crkve, trgovi, ulice, trgovine, jaslice, božićno drvce, pjesme i darovi. Ovdje se Božić, kao i svake godine vraća sa svojim osjećajima i svjetlima. Dobro znamo; sve je to lijepo i može nam pomoći otkriti dublji smisao ove svetkovine, ali može se pojaviti i rizik da se zaustavimo na onome što je izvanjsko, dio folklora i kulture. Ukratko, postoji opasnost da se umanji i izgubi iz vida duhovno značenje Božića.

Dakle, koji je pravi smisao Božića? Što nama znači ovaj blagdan?

Božić je blagdan Božjeg Dara nama. Dar koji nam Nebeski Otac daje u Sinu Isusu da podari mir, radost i svjetlo svim ljudima dobre volje, odnosno onima koji prihvaćaju njegov poziv i čuvaju ga u svojim srcima.

„Kada čujemo kako se govori o rođenju Krista“, kaže papa Franjo, „ostanimo u tišini i pustimo neka to dijete govori; utisnimo njegove riječi u naše srce bez da skinemo pogled s njegova lica. Ako ga uzmemo u naručje i pustimo mu da nas zagrli, donijet će nam mir u srca koji neće prestati” (Propovijed 24. prosinca 2015.).

Ako Dijete Isus dolazi darovati mir, radost i svjetlo svim ljudima dobre volje, ne možemo ovih dana zaboraviti raseljene, izbjeglice, bolesne, ljude bez doma, one koji su prisiljeni pobjeći iz svoje zemlje u kojoj su rođeni. Pozvani smo biti uz njih i zagrliti ih u duhu milosrđa. Neki neće moći sudjelovati u proslavi Kristova rođenja; dok drugi mogu biti spriječeni iz raznih razloga.

Za mnoge će ova svetkovina biti vrijeme sjećanja: za žrtve rata i ranjenike, bolesnike i djecu, te starije osobe. To će također biti vrijeme molitve za mir u njihovim zemljama; vrijeme da se ponovno zadobije identitet, nada i dostojanstvo. Unatoč svim poteškoćama, i oni žele osjetiti i očitovati Božju nježnost i Njegovu ljubav prema čovječanstvu. To je sigurnost koja ih potiče doživjeti Božić, unatoč svemu negativnom što se događa oko njih.

Dragi slušatelji, u Djetetu Isusu nalazimo razlog naše nade koju želimo podijeliti sa svima. Neka ovaj Božić bude za sve ljude dobre volje oaza mira i radosti, i nova godina neka bude ispunjena milošću Gospodnjom.

Sretan Božić!

Ključne riječi:
božićna čestitka nuncij Pinto