Budi dio naše mreže
Izbornik

Umirovljeni nadbiskup Puljić na Uskrs predvodio misno slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju, 31. ožujka, svečano misno slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru predvodio je umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Uskrsna zora je vrelo radosti i ufanje ljudi. Prazan grob na Kalvariji otvara novu, jedinstvenu stranicu u povijesti čovječanstva. Isusovo uskrsnuće je ključni događaj koji osmišljava povijest ljudskih sudbina. Iz jutra uskrsne zore izvire snaga i radost Crkve. Jer, ‘da Krist nije uskrsnuo, uzaludno bi bilo naše propovijedanje i bezizgledna naša nada’“, poručio je mons. Puljić. Podsjetio je na riječi uskrslog Isusa potresenim, razočaranim i prestrašenim apostolima koje je pozdravio utješnim riječima: „Ne bojte se“.

„Prvi dan u tjednu, nedjelja kao Dan Gospodnji, naše je duhovno sidrište i središte. Kada se kaže da je nedjelja duhovno središte, misli se kako je sve prema njoj usmjereno. A sidrište slikovito objašnjava kako je Dan Gospodnji poput sidra koje daje sigurnost brodu da ga vjetrovi i valovi ne bace na pučinu. Kad je lađa dobro usidrena, a Gospodin u središtu života obitelji i pojedinaca, nedjeljna euharistija postaje važnim svetim događajem koji se ne propušta“, rekao je mons. Puljić. Podsjetio je kako su vjernici Bitinije davno govorili svojim progoniteljima koji su im zabranjivali okupljati se po kućama i slaviti euharistiju, kako oni „ne mogu živjeti bez nedjeljnog sastanka“. U hvalospjevu na Uskrsno bdjenje Crkva slavi da nas je „u prvi dan tjedna“, u nedjelju, Krist svojim uskrsnućem izveo iz ropstva na slobodu.

„U sekulariziranom svijetu, u kojem je nedjelja postala samo ‘danom opuštanja, rasterećenja, zabave i odmora’, svećenici su pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje. I svim sredstvima pomagati vjernicima da im nedjelja bude i ostane njihovo duhovno središte i sidrište, izvorište i uporište, dan obiteljskog zajedništva, radosti, molitve i sabranosti. Kada nam je duša ispunjena vjerom i otajstvenim značenjem uskrsnog događaja, mi smo kadri s dvojicom učenika iz Emausa ponavljati da nam je ‘srce gorjelo dok nam se na Misi tumačilo Pisma’“, rekao je mons. Puljić. U kontekstu uskrsnog slavlja u crkvi sv. Šime, nadbiskup je rekao da je tu radost i otajstvo osjetio i starac Šimun kad je u jeruzalemskom Hramu primio u naručje maloga Isusa, pa je od sreće uskliknuo: „Sad otpusti slugu svoga u miru, Gospodaru, jer vidješe oči moje spasenje tvoje“.

„Uz iskrenu i srdačnu čestitku, želim svima sretne i blagoslovljene uskrsne blagdane te čvrstom vjerom i nadom ispunjene naše ovozemaljske dane. Skupa s našim zaštitnikom, sv. Šimom prorokom, želimo očitovati ono osobito veselje koje je starac Šimun pokazao kad je Isusa kao dijete zagrlio“, poručio je nadbiskup Puljić.