Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup s Fidžija osudio ravnodušnost Zapada prema žrtvama klimatskih promjena

Suva (IKA )

Nadbiskup Suve, nadbiskupije glavnoga grada Fidžija, Peter Loy Chong osudio je ravnodušnost razvijenog industrijskoga Zapada prema žrtvama klimatskih promjena. „Žrtve smo životnog stila 'Prvoga svijeta'“, poručio je nadbiskup.

U zemljama razvijenoga Zapada još uvijek su otvorene termoelektrane na ugljen, a problemi zbog emisije ugljičnoga dioksida u prvom se redu osjećaju na pacifičkom otočju, mi smo ti koji snose posljedice podizanja razine more, upozorio je mons. Chong, prenosi Kathpress.

Na otocima Fidžija klimatske promjene snažno utječu na biljni svijet. Žetve su često slabe, ove godine vladala je katastrofalna suša, stoka je izgladnjela. Zbog porasta razine mora neka su sela potpuno odsječena te je stanovništvo moralo iseliti u visinska područja. Trenutačno se tako priprema izmještanje 34 sela. Nekim susjednim zemljama još je teže, a stanovnici Kiribatija već su kupili zemlju u Fidžiju kako bi se jednoga dana mogli u potpunosti preseliti, ističe nadbiskup Chong.

Najavio je inicijativu kojom bi se svijetu posvijestilo taj problem kojim se sada bave samo Ujedinjeni narodi i neke nevladine organizacije. Ne smijemo se oslanjati samo na njih, moramo se pobrinuti da se i nas čuje, moramo biti glasniji, poručio je nadbiskup, najavivši konferenciju crkvenih poglavara i otočana na kojoj će se to i dogovoriti.

Ključne riječi:
Chong Fidži klimatske promjene