Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Salvatore Pennacchio novi predsjednik Papinske crkvene akademije

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u srijedu 25. siječnja novim predsjednikom Papinske crkvene akademije imenovao Salvatorea Pennacchia, naslovnog nadbiskupa Montemarana, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Poljskoj, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi Vatican News.

Prije dva dana, 23. siječnja, Papa je prihvatio odricanje od službe predsjednika akademije koje je podnio nadbiskup Joseph Marino, koji je iskoristio mogućnost članka 20. Pravilnika papinskih predstavništava koji ovlašćuje nuncije da zatraže pred-umirovljenje nakon navršene 70. godine života. Upravo je 23. siječnja mons. Marino, rođen 1953. u Birminghamu (SAD), navršio 70 godina.

Nadbiskup Salvatore Pennacchio, od 1976. svećenik biskupije Aversa, je nakon pohađanja Papinske crkvene akademije i stjecanja doktorata iz filozofije, stupio u diplomatsku službu Svete Stolice 15. travnja 1979., služeći u apostolskim nuncijaturama u Panami, Etiopiji, Australiji, Turskoj, Egiptu, Jugoslaviji i Irskoj.

Dana 28. studenog 1998. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Montemarana i nuncijem u Ruandi. 20. rujna 2003. imenovan je nuncijem u Kambodži, Singapuru i Tajlandu te apostolskim delegatom u Bruneju, Laosu, Maleziji i Burmi. Sve te dužnosti napustio je 8. svibnja 2010., na dan kada ga je Benedikt XVI. imenovao nuncijem u Indiji, a od 2010. i u Nepalu. Papa Franjo ga je 2016. pak imenovao svojim predstavnikom u Poljskoj, gdje je službovao sve do današnjeg imenovanja, piše Vatican News.

Papinska crkvena akademija brine se za pripremu svećenika namijenjenih za diplomatsku službu Svete Stolice u raznim nuncijaturama ili u Državnom tajništvu.