Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Srakić: Nema za Crkvu hitnije zadaće od mira

Đakovo (IKA)

Na svetkovinu Bogorodice Marije, u utorak 1. siječnja umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, u zajedništvu s nadbiskupom Đurom Hranićem, generalnim vikarom Ivanom Ćurićem te još šestoricom svećenika, predvodio je svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra.

U homiliji nadbiskup Srakić protumačio je neke misli pape Franje, izrečene u poruci za Svjetski dan mira. „Mir je iskonski čovjekov izraz, štoviše, čežnja za vječnim mirom prati čovječanstvo iz tisućljeća u tisućljeće. Niti jedan Božji dar čovječanstvo ne smatra hitnijim od dara mira. Ni jedna druga obveza ljudima nije hitnija od te da od Boga isprose mir, poduzmu sve puni pouzdanja u njega i njegovo obećanje mira. U današnjoj situaciji nema za Crkvu hitnije zadaće od mira, i u znakovima vremena koji se ističu na početku trećeg milenija, sigurno se nalazi i pitanje mira“, rekao je mons. Srakić.

Uputio je na trenutačnu svjetsku situaciju, „zveckanje“ oružjem i zabrinutost, te istaknuo kako mir nije prvenstveno političko pitanje, nego temeljno pitanje ljudske i kršćanske egzistencije, odnosno života. „Mir je vrijednost bez granica. Mir je također religiozno pitanje. Svi mi, kršćani i nekršćani, udišemo sagorjeli zrak Hirošime. Čovjek je ušao u novo razdoblje planeta i mora računati s problemom atoma. On pred sobom ima najdramatičniju budućnost u povijesti, budućnost koja može biti život i smrt za ljudsku vrstu. Pitamo se hoćemo li mi, kršćani, biti sposobni gledati tu budućnost, prihvatiti nuklearnu situaciju suvremenoga čovjeka i pridonijeti izgradnji mira?“, zapitao je nadbiskup Srakić, dodavši kako Crkva ima pravo i obvezu uključiti se u djelo mira.

„Rječnik Crkve o miru drugačiji je negoli nekog političara. Rječnik Crkve je proročki. Ona ne nastupa politički, već svojim ‘oružjem’ – molitvom, svjedočanstvom života, u pomirenju i navještaju Krista koji je naš mir“, naglasio je u propovijedi nadbiskup Srakić, pitajući se shvaćamo li – kada govorimo o miru – što je to mir, jer mir nije tek puka odsutnost otvorene agresije, rata, niti pravi mir počiva na vojnoj vlasti, jarmu, kaznenoj sankciji, ekonomskoj ovisnosti, brutalnoj povredi nacionalne svijesti.

„Neki će reći da je mir stanje društvene pravednosti, demokratskog sređivanja sukoba, suradnje među ljudima i narodima. Takav mir obuhvaća niz vrijednosti. Nema mira tamo gdje se ne poštuje život, sloboda, istina. Bez pravednosti nema mira, bez sigurnosti nema mira, bez razvoja i solidarnosti nema mira“, rekao je na nadbiskup Srakić, posvješćujući okupljenim vjernicima kako su svi ponaosob dužni uključiti se u izgrađivanje mira, ugledajući se u Blaženu Djevicu Mariju – Bogorodicu, koju Crkva slavi na ovaj dan.

Misno slavlje pjesmom je pratio Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom maestra Ivana Andrića.