Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić slavio euharistiju u Župi Uznesenja BDM u naselju Stup

Sarajevo (IKA)

Svečano euharistijsko slavlje, 15. kolovoza, na svetkovinu Uznesenja BDM-a u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom naselju Stup i istoimenoj predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić, izvijestio je portal Nedjelja.

Uz njega je u koncelebraciji bilo devet svećenika, među kojima i domaćin, stupski župnik i čuvar svetišta vlč. Miroslav Ćavar.

Nakon uvodne procesije sa zavjetnom Gospinom slikom, koju su nosili članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Don Ivan Trobentar“ sa Stupa, okupljene vjernike, njih nekoliko stotina, pozdravio je župnik Ćavar. Poželjevši dobrodošlicu mons. Vukšiću te nazočnim svećenicima, hodočasnicima i vjernicima napomenuo je kako je već tradicija da nadbiskup predvodi večernju misu u tom svetištu na Veliku Gospu. „Okupili smo se ovdje kako bismo dolično proslavili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, našu Veliku Gospu. Donijeli smo ovdje pred Majku i svoje osobne brige, probleme, bolesti, molitve i zahvale. Molimo jedni za druge, molimo zajedno. U svoje molitve večeras uključimo i one koji nisu s nama. Gospo Stupska, vjeru nam čuvaj, od zla nas brani, nad nama bdij i moli za nas“, kazao je vlč. Ćavar.

Nadbiskup Vukšić je na početku mise također pozdravio nazočne štovatelje Gospe Stupske. „Ovdje smo na vratima grada Sarajeva, molimo za sve nas večeras ovdje okupljene, kao što je kazao i sam župnik, molit ćemo i za cijeli ovaj grad i za sve njegove ljude. Molit ćemo za slogu među ljudima; molit ćemo i Božje milosrđe da svim ljudima, poglavito nama večeras okupljenima, oprosti sve slabosti i grijehe“, rekao je među ostalim vrhbosanski nadbiskup.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja nadbiskup je u homiliji podsjetio na početku na riječi kojima je apostol Pavao, u svojoj poslanici koju je poslao u Korint, objasnio sadržaj Isusova uskrsnuća i svetkovinu Uskrsa kojim se Crkva sjeća toga najvažnijega događaja iz povijesti Isusova djela spasenja, i u kojima je sadržana i svetkovina Uznesenja BDM. „Sadržana je i vjera Crkve, i vjera svakoga od nas kršćana da ćemo kao oni koji su Kristovi također uskrsnuti. Prvina Krist od svih onih koji su usnuli, veli sv. Pavao. Ne znam je li vam poznato, u najstarija doba ova svetkovina bila je zvana – Usnuće Blažene Djevice Marije. Tek kasnije ustalio se ovaj naziv Uznesenja BDM. Prvina usnulih je izraz Svetoga pisma, Isus je usnuo. Kad odlazimo s ovoga svijeta, draga braćo i sestre, mi vjerujemo da usnimo. Mi vjerujemo da na neko vrijeme isključimo i vid, i misao, i sve ostale funkcije svoga tijela; ali vjerujemo također da život nije time isključen“, naznačio je mons. Vukšić.

U nastavku je objasnio kako jedna od misnih molitava – koju se poslije izmolilo – kaže kako je ovim događajem Blažena Djevica Marija put utjehe i nade vjerničkom narodu, koji je na putovanju prema Nebesima. „S druge strane vjerujemo da ovo naše obično ljudsko tijelo je, dakle, predodređeno voljom Božjom, željom Božjom, blagoslovom Božjim da zauvijek traje, ali na drugačiji način. Da zauvijek u Nebesima, zajedno s Gospom na Nebo uznesenom, i tjelesa naše braće i sestara koji su davno otišli s ovoga svijeta – i nas koji ćemo otići i svih onih koji će doći poslije nas – jednom također budu uznesena na Nebesa. Po Kristu, svi će uskrsnuti: prvina Krist, a onda svi koji su njegovi“, poručio je, između ostalog, nadbiskup Vukšić.

Prije završnog blagoslova župnik Ćavar zahvalio je svima koji su proteklih dana sudjelovali u organizaciji proslave župne svetkovine, a posebno mons. Vukšiću na njegovu dolasku.

Uslijedila procesija s upaljenim svijećama od vanjskog oltara do Gospine špilje gdje je nadbiskup molio litanije i blagoslovio nazočne.

Misno slavlje animirao je zbor mladih župe Stup.