Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić slavio misu na Groblju mira na Bilima

Mostar (IKA)

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, na spomen području Groblje mira na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega, organizirano je u subotu 19. kolovoza obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, objavljeno je na stranici grobljemira.info.

Prije misnog slavlja odana je počast žrtvama svečanom komemoracijom. Cvijeće i svijeće položili su izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, hrvatskih institucija i udruga hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koje je predvodio predsjednik Dragan Čović, izaslanstvo Vlade RH koje je predvodio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, s predstavnicima veleposlanstva i konzulata u Mostaru, te udruge iz RH.

Svečano misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić. Koncelebrirao je velik broj svećenika koji su se ovom prigodom prisjetili i svih mučki ubijenih crkvenih osoba tijekom i na koncu Drugoga svjetskog rata.

Program i misno slavlje animirao je Katedralni zbor Marija koji predvodi don Dragan Filipović.

U propovijedi na Groblju mira nadbiskup Vukšić je istaknuo: „Božja providnost je htjela da se danas, kad se molimo za sve žrtve nasilja totalitarnih režima i ljudske zlobe, na euharistijskim slavljima u Katoličkoj Crkvi posvuda u svijetu naviješta odlomak iz Matejeva evanđelja, čiji je sadržaj upravo kraljevstvo nebesko. Ovaj put ne radi se o prispodobi nego jednoj kratkoj zgodi iz Isusova života i, jer je vrlo prikladna za ovu prigodu i jer na svoj način nudi rješenje protiv svih nasilja i svake ugroze ljudskoga života, ponovit ćemo tih nekoliko riječi.

Kaže evanđelista Matej: ‘Doniješe Isusu dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili. Nato će im Isus: ‘Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!” (Mt 19,13-14).

Naime, bio je redovit običaj u Isusovo vrijeme da su roditelji djecu dovodili pred poznate rabine da oni na njih polože ruke i da ih blagoslove. I upravo to se dogodilo Isusu u opisanoj prigodi. No, osim što je stavio ruke na djecu i pomolio se za njih, Isus je događaj iskoristio za svoju kratku propovijed u kojoj djeca simboliziraju stav i ponašanje svih koji žele pripadati kraljevstvu nebeskom, jer ono je takvih kakva su djeca. Odnosno, svi trebaju biti kao djeca. A jednostavnost, poniznost, iskrenost, prijateljska ovisnost i radostan odnos prema drugima, poučljivost, otvorenost i povjerenje su osnovne oznake djeteta. Dijete je u potrebi i u skladu s tim se ponaša i sebi ne umišlja više negoli jest.

‘Ne priječite im k meni!’, kaže Isus. Isus tako govori zato što djeca svojim ponašanjem i svojim načinom svima pokazuju koja su vrata kraljevstva nebeskoga. To je razlog zašto je u jednoj drugoj zgodi Isus pozvao dijete i postavio ga pred svoje učenike te kazao: ‘Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom’ (Mt 18,3-4).“, rekao je nadbiskup Vukšić.

Istaknuo je da su u povodu 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 3. svibnja 1995. uputili Pismo crkvenoj i društvenoj javnosti te je podsjetio na neke misli iz toga Pisma o molitvi za sve žrtve ratova i poraća, „jer imaju trajnu poruku i vrijednost.“

„Ne molimo“, pisali su biskupi, „samo za Hrvate katolike – biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i tolike vjernike – nego molimo i za sve nevine žrtve u drugim narodima koji stradaše u okrutnosti ratnog vihora. Uvjereni smo da će doći vrijeme kada će se moći zabilježiti sva tragedija koja je učinjena nevinu čovjeku bez obzira koje vjere ili narodnosti bio. Zato spominjanje tih žrtava ne smije biti izazivanje novih rana”, podsjetio je nadbiskup Vukšić na misli biskupa BK BiH.

„Kao katolički vjernici, danas okupljeni na ovom mjestu mira, sa željom da nam Gospodin pomogne imati srce djeteta i radi izgradnje kraljevstva nebeskoga na zemlji, usrdno i ponizno molimo, da među ljudima i narodima, među vjernicima i onima koji to nisu, budu ostvarene plemenite nakane mira, suradnje, sloge, molitvenoga sjećanja, razumijevanja, oprosta, čišćenja pamćenja i oslobođenja od zlopamćenja. A sve radi veće slave Božje na ovomu svijetu, radi izgradnje društvene sloge među ljudima i narodima, radi ekumenskoga susretanja, međureligijskoga dijaloga i radi sretnoga napretka svih Božjih stvorenja“, zaključio je nadbiskup Vukšić.

Budući da je ovom prilikom slavljena i deseta obljetnica od početka izgradnje Groblja mira sve se odvijalo u posebno svečanom i dostojanstvenom duhu.  Ideja o izgradnji Groblja mira nastala je u tišini, a onda se tako i nastavila mirno i prirodno razvijati iz godine u godinu. Više o tome govorio je fra Miljenko Mića Stojić u svome obraćanju nakon misnog slavlja, izražavajući zahvalnost dragom Bogu koji je vodio sve ovo na čemu se godinama radilo, a posebno je zahvalio nadbiskupu Vukšiću, naglasivši kako je u ta vremena oslonjenosti samo na Boga i same sebe upravo don Tomo bio taj koji je bodrio ovu zamisao i pomagao svojim savjetima.

Kao znak zahvalnosti nadbiskupu je voditelj Pododjela za Drugi svjetski rat i poraće Mile Pušić uručio dar maketu spomenika Pieta koja je postavljena prije nekoliko mjeseci na Groblju mira. Dar je uručen i Nedjeljku Miličeviću koji je nesebično financijski pomogao u podizanju spomenika.

„Darujemo Vam umjetnički odljev ove naše Pieta koja od svibnja bdije nad našom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. Neka i Vama bude na potporu u svim Vašim odgovornim zadatcima“, naglašeno je u dodjeli dara Piete predsjedniku dr. Draganu Čoviću bez čije pomoći, pomoći HNS-a BiH, ne bi bilo moguće sve ovo ovako izgraditi.

Predsjednik Dragan Čović osobno je uručio zahvalnice najvećim donatorima u izgradnji Groblja mira, obitelji Planinić i gospodinu Dugandžiću koji je dar primio u ime Nedjeljka Miličevića.

Na Groblju mira je dosad podignuto više od 10 000 križeva za žrtve iz cijele Bosne i Hercegovine. Budući kako je postavljen velik broj novih križeva iz okolnih općina mnogi su došli na zajedničku molitvu kako bi odali počast svojim pokojnima te je mnoštvo svijeća upaljeno na Groblju mira.