Budi dio naše mreže
Izbornik

Nagrada Grada Splita svećeniku Vojnog ordinarijata prof. don Marku Trogrliću

Split (IKA)

Na prijedlog Komisije za javna priznanja Grada Splita, Gradsko vijeće Grada Splita, na sjednici održanoj 4. svibnja, donijelo je Odluku o dodjelama tradicionalnih nagrada grada Splita, podijeljenih u tri kategorije - za životno djelo, za osobno i za skupno postignuće.

U kategoriji skupne nagrade u 2019. godini, nagrađeni su svećenik Vojnog ordinarijata i policijski kapelan pri PU Splitsko-dalmatinskoj te redoviti sveučilišni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu prof. dr. Marko Trogrlić i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu prof. dr. Stjepan Matković za njihov petogodišnji timski rad na djelu Političke bilješke Ante Trumbića 1930.-1938.

Nakon pet godina neumornog i timskog rada, kako se navodi u Obrazloženju objavljenu na službenim stranicama grada Splita, dovršili su monumentalno djelo „Političke bilješke Ante Trumbića 1930. – 1938.“, dva opsežna sveska i sveukupno 1430 stranica. Ovo djelo predstavlja golemi doprinos budućim istraživačkim nastojanjima u proučavanju Trumbićeva života i djela, a onda i hrvatske političke povijesti konca 19. i prve polovice 20. stoljeća pa u tom kontekstu i političke povijesti našeg Grada.

Nadalje se ističe kako ovo djelo ima posebno značenje za Split jer je velikan splitske i hrvatske povijesti Ante Trumbić rođen u Splitu, biran za zastupnika u Dalmatinskom saboru, splitski Gradonačelnik i cijelog života s njim bio neraskidivo povezan.

Uz navedenu nagradu Splitsko gradsko vijeće odlučilo je da će nagrade za životno djelo dobiti radijski voditelj i urednik Jadran Marinković, umirovljena dugogodišnja glavna sestra u KBC-u Split Marija Županović, posthumno pjesnik i akademik Jakša Fiamengo te jedan od pionira hrvatske psihijatrije prof. dr. Borben Uglešić. Osobne nagrade dobivaju znanstvenik, književnik i bivši dekan Medicinskog fakulteta Matko Marušić, bivši Hajdukov kapetan i nogometni reprezentativac Ivan Gudelj, profesor glazbene umjetnosti Tomislav Veršić te specijalistica obiteljske medicine i profesorica na Medicinskom fakultetu doc. dr. Irena Zakarija-Grković. Uz prof. dr. don Marka Trogrlića i prof. dr. Stjepana Matkovića, skupne nagrade dodijelit će se i KUD-u Jedinstvo te Kuglačkom klubu „Mertojak“. Dodjela nagrada laureatima ove godine će se s obzirom na preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite uručiti na svečanosti kad okolnosti budu dopuštale, objavljeno je na službenim stranicama Grada Splita.