Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi ovogodišnji Hod za život održat će se u Osijeku

Osijek (IKA)

Prvi ovogodišnji Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji će se u subotu 15. svibnja održati u Osijeku najavljen je na konferenciji za medije u petak 7. svibnja.

„U subotu  15. svibnja 2021., održat će se drugi po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku, u Osijeku“, rekla je koordinatorica Hoda za život Lidija Blagojević.

Ruta kojom će ove godine sudionici Hoda za život hodati je: Trg kralja Držislava – Europske avenije – Kapucinska ulica – Trg Ante Starčevića gdje će biti održan prigodan program. Okupljanje počinje u 11 sati na Trgu kralja Držislava.

Geslo ovogodišnjega Hoda glasi: Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije!

Blagojević je istaknula da su mnogi volonteri Hoda za život angažirani i na drugim aktivnostima u cilju poboljšanja pomoći majkama, obiteljima, radnicima. „Činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši politički predstavnici“, dodala je.

Imamo društvenu odgovornost protiviti se prekidanju života nerođene djece i ideji da bi se drugima život prekidao putem eutanazijie. Očekujemo od političara koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život, rekla je Blagojević.

Objasnila je da je važna zaštita žena jer statistike pokazuju da 2/3 žena koje su učinile pobačaj, na to su se odlučile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline. Stoga, svakoj majci i ženi koja se nađe u teškoj situaciji i razmišlja o pobačaju, treba dati punu podršku.

Ove godine u Hodu za život, obitelj i Hrvatsku sudjeluju i drugi gradovi u mjesecu svibnju i lipnju, a neki će hodati za zaštitu svakog ljudskog života na jesen. Novost je da se prvi puta Hod za život održava u još dva grada – Slavonskom Brodu i Imotskom, najavila je Blagojević.

Koordinatorica Hoda za život u Osijeku Sanja Počuča istaknula je da je znanost dokazala da život svakoga od nas počinje začećem i stoga svaka osoba ima pravo na točnu informaciju, na informirani izbor. Činjenica je da već 18. dan od začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna od začeća svi organi funkcioniraju, da s 10 tjedana nerođeno dijete ima otisak prsta, s 12 tjedana starosti dijete se smije i da prilikom pobačaja dijete osjeća bol, rekla je.

Želimo stvoriti optimizam u našem gradu, potaknuti aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, omogućiti majkama fleksibilnije radno vrijeme, omogućiti svim ljudima koji žele imati djecu i obitelj da to mogu imati uz konkretniji društveni i ekonomski napredak, rekla je Počuča.

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održat će se u još šest hrvatskih gradova, u četiri različita termina tijekom svibnja i lipnja.