Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljen treći kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“ u Sinju

Sinj (IKA)

U organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja i Svetišta Gospe Sinjske, a uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva, najavljen je treći kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“, koji će se održati od 21. do 23. lipnja u Sinju.

Kongres će okupiti svećenike, redovnike i redovnice, teologe, povjesničare, medijske, kulturne i turističke djelatnike i vjernike koji će podijeliti svoja saznanja, iskustva i vizije o značaju marijanskih svetišta u očuvanju i promicanju duhovne baštine te suživotu s vjerskim turizmom. Tijekom kongresa će biti održana predavanja i panel diskusije te će se slaviti mise, a bit će omogućeno hodočastiti u neka od svetišta. 

I ove će godine na Kongresu gostovati upravitelji svetišta brojnih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, kao i iz svetišta iz Bosne i Hercegovine. Među ostalima, na Kongresu će sudjelovati nadbiskup Mieczysław Mokrzycki iz ukrajinskog Lavova, zamjenika priora Svetišta Gospe Čenstohovske iz poljske Jasne Gore Rafał Wilk te Robert Adamczyk iz poljskog Licheńa. 

U sklopu Kongresa bit će predstavljena izložba hrvatskih svetaca i blaženika umjetnice Iris Mihatov Miočić. Misno slavlje u petak 21. lipnja u 19 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodit će nadbiskup Mieczysław Mokrzycki, a nakon misnog slavlja uslijedit će koncert Klape Sinj, tenora Vladimir Garić te Kiare Generalić uz instrumentalnu pratnju Ivana Peraka. U klaustru crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, u subotu 22. lipnja, nakon hoda Stazom Gospi Sinjskoj, bit će prikazan dokumentarni film autorice Zrinke Krešo Put Gospe o hodočašću iz Rame do Sinja. 

„Oduvijek vođeni svojom najvjernijom odvjetnicom i zlatom okrunjenom Kraljicom, Hrvati su štovali Blaženu Djevicu Mariju, neiscrpan izvor utjehe, zaštite i nadahnuća, i u burnim povijesnim olujama i mirnim plovidbama utjecali se pod njezin zagovor. Marijanska svetišta predstavljaju neizostavan dio duhovnog i kulturnog nasljeđa hrvatskog naroda. Stoljećima su ta sveta mjesta, preko tisuću njih, bila središte vjere, nade i molitve te su oblikovala duhovni identitet Hrvata”, poručili su organizatori. 

Za sudjelovanje na Kongresu potrebna je prijava, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.