Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljeno 31. velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Zagreb (IKA)

Župnik velikogoričke Župe Navještenja Blažene Djevice Marije vlč. Norbert Ivan Koprivec gostovao je u četvrtak 1. rujna u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija te je govorio o 31. velikogoričkom pješačkom zahvalnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj.

Zahvalno pješačko hodočašće vjernika grada Velike Gorice u Mariju Bistricu tradicionalno se održava prve subote u rujnu. Ove godine hodočašće je u subotu 3. rujna. Vlč. Koprivec je u emisiji Aktualno razgovarao s voditeljicom Snježanom Kirinić Grubić o programu ovogodišnjeg hodočašća, sudionicima i organizaciji te o nastanku i povijesti toga tradicionalnog hodočašća.

Župnik Koprivec rekao je da Velikogoričani svake godine s radošću iščekuju svoje hodočašće te da hodočaste svi oni koji imaju volju i snagu, od djece do starijih. Dobro došli su i hodočasnici iz drugih gradova i mjesta, a ove godine očekuju se također hodočasnici iz Sisačke biskupije i Zagreba.

Hodočašće je zamišljeno na način da se kreće u 5 sati ispred župne crkve u Velikoj Gorici, gdje će biti molitva i blagoslov. Preko Rakarja i Kobilića hodočasnici će doći do Šćitarjeva, gdje će biti pauza. Nakon okrjepe, u Šćitarjevu se ulazi na autoput te se nastavlja prema Varaždinu do Soblinca, preko Prepuštovca do Kašine. Od Kašine preko Laza hodočasnici dolaze do Marije Bistrice oko 15 sati.

Grad Velika Gorica također svojim doprinosom sudjeluje u ovom hodočašću pomažući u organizaciji, posebno pripremi doručka u Šćitarjevu, gdje je prva veća stanka. Takozvani turopoljski doručak planiran je oko 7 sati. Doručak pripremaju župljani Župe sv. Martina u Šćitarjevu, a vlč. Koprivec kaže da će se sigurno pronaći za svakoga ponešto.

Postoji i mogućnost priključivanja hodočašću. Hodočasnici se mogu uključiti u Šćitarjevu u 7:30 na ulasku na autoput, u Soblincu oko 10 sati te u Kašini oko 11 sati.

Ako netko putem posustane, medicinska pomoć je uvijek prisutna, kao i volonteri, vatrogasci, osobna vozila i taxi koje je moguće pozvati za prijevoz ako netko više ne bude mogao hodati.

Dolazak u Mariju Bistricu očekuje se oko 15 sati te će se formirati procesija i hodočasnici će svi zajedno ući u Svetište. Vrhunac hodočašća je euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom. Misa će biti u 18 sati, a predslavit će ju pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško. Koncelebrirat će župnik Koprivec, svećenici Velikogoričkog dekanata i drugi svećenici. Nakon završnog blagoslova, hodočasnici će krenuti ponovno u procesiji u crkvu, učiniti ophod oko oltara i na taj način završiti hodočašće.

Što se tiče povratka iz Marije Bistrice, hodočasnici se mogu organizirati osobnim automobilima, a Župa Navještenja BDM organizira prijevoz autobusima. Hodočasnici koji se žele vratiti autobusom trebaju se javiti u župni ured najkasnije u četvrtak 1. rujna zbog naručivanja dovoljnog broja autobusa. Očekuje se oko 2000 hodočasnika pješaka, a na misi se inače pridruži još otprilike toliko.

Zbog velikog broja hodočasnika, potrebna je dobra organizacija, redari, ali i drugi koji sudjeluju u organizaciji hodočašća. Sastanak redara održat će se u četvrtak 1. rujna kako bi odradili posljednje pripreme i dogovor za hodočašće.

Glede nastanka hodočašća, vlč. Koprivec rekao je da je prije 31 godinu, 1991. godine župnik Josip Frkin dao zavjet Mariji da će, ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja, vjernici hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Molitve su uslišane te su vjernici hodočastili 26. i 27. rujna 1992. godine, a onda su izrazili želju da hodočaste i sljedeće godine. Tako su vjernici počeli svake godine hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj.

Na pitanje koji put on hodočasti, vlč. Koprivec kaže da hodočasti svake godine otkad je župnik Župe Navještenja BDM te mu je ovo 9. hodočašće.

„Počelo je ovo hodočašće prije 25 godina. Oni koji danas imaju 24 godina te su se godine rodili, a oni mlađi još nisu bili ni rođeni. A danas su upravo ti pješke došli u svetište Majke Božje Bistričke.“ Tim je riječima započeo svoju propovijed zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na svečanom euharistijskom slavlju kojim je bilo završeno jubilarno 25. velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Tijekom godina hrvatski biskupi su predslavili mise kojima su završavala sva velikogorička pješačka hodočašća. Kako kaže župnik Koprivec, rektor svetišta uvijek nastoji pozvati i na vrijeme odrediti predslavitelje. Često su tu bili biskupi − kardinal Josip Bozanić, pomoćni zagrebački biskupi, umirovljeni biskup Slobodan Štambuk i drugi.

Na kraju emisije, vlč. Koprivec još je jednom ponovio osnovne informacije glede ovogodišnjeg hodočašća rekavši da je polazak u subotu 3. rujna u 5 sati ispred župne crkve Navještenja BDM s molitvom i blagoslovom. Potrebno je ponijeti osnovne potrepštine za hodočašće, mnogo vode i hranu. „Ali prije svega dobra volja i vjera“, naglasio je župnik Koprivec. Rekao je da se hodočašće se ne odgađa bez obzira na vremenske prilike koje će biti u subotu.