Budi dio naše mreže
Izbornik

Najmanje 10.000 djece ubijeno ili osakaćeno sukobima u Jemenu

Ženeva (IKA)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) objavio je bilancu gotovo sedmogodišnjega rata u Jemenu – najmanje je 10.000 djece ubijeno ili osakaćeno, a mnoštvo smrtnih slučajeva nije prijavljeno ili se djeca vode kao nestala, prenosi Vatican News.

Na brifingu UN-a u Ženevi 19. listopada glasnogovornik James Elder istaknuo je da to znači da od početka borbi u ožujku 2015. strada četvero djece dnevno. Pritom je upozorio da imaju samo podatke svojih misija na sjeveru i jugu zemlje, dok stvarni broj smrtnih slučajeva i ranjavanja djece nije službeno dokumentiran.

UNICEF poručuje da je stanje u Jemenu, najgora svjetska humanitarna kriza, kombinacija četiri čimbenika: nasilnog i dugotrajnoga sukoba, gospodarskog sloma, nedostatka svakoga sustava podrške – zdravstvenoga, prehrambenog, pitke vode, sanitarnoga, sigurnosnoga i obrazovnog; te nedovoljnih financijskih sredstava Ujedinjenih naroda za odgovarajuću pomoć.

U Jemenu četvero od petero djece, a ukupno ih je više od 11 milijuna, treba humanitarnu pomoć, a 400.000 djece trpi akutnu pothranjenost. Dvije trećine nastavnika više od četiri godine ne prima redovnu plaću. Uslijed nasilja unutarnje je izmješteno 1,7 milijuna djece a 15 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi ili higijenskim i sanitarnim uvjetima, istaknuo je Elder.

Poručio je da UNICEF hitno treba više od 235 milijuna dolara kako bi mogao nastaviti spašavati živote u Jemenu do sredine 2022. U suprotnom bit će prisiljeni smanjiti ili sasvim obustaviti pomoć najranjivijoj skupini – djeci. Financiranje je od najveće važnosti, ali čak i da se ono poveća, rat mora završiti, napomenuo je Elder, upozorivši da se mora otvoreno reći: bez značajne međunarodne pomoći umrijet će još više djece, a ona su najmanje odgovorna za sadašnju krizu.

Ključne riječi:
djeca Jemen unicef