Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon duže stanke objavljeno novo „Mahnićevo slovo“

Krk (IKA)

„Mahnićevo slovo“, Glasnik Postulature sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, objavljeno je nakon duže stanke u nedjelju 2. veljače, a u povodu stote godine rođenja za nebo biskupa Mahnića. Glasnik će izlaziti kao prilog listu Krčke biskupije „Kvarnerski vez“. Želja je Postulature da tako svakome čitatelju približi jednostavnost, uronjenost u vjeru, pobožnost i poniznost sluge Božjega.

„Svečanost obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića prilika je da se još više vjernike upozna s njegovim svetačkim likom koji nas poziva da se zagledamo u Krista – Svjetlo od Svjetla – i da osvijetljeni njegovom Riječi budemo Svjetlo i donosimo više Svjetla jedni drugima“, napisao je u uvodniku novoobnovljenoga Glasnika „Mahnićevo slovo“ postulator Saša Ilijić.

Prvi članak prikazuje biskupa Mahnića kao marijanskoga biskupa, njegovu pobožnost i vjernost nebeskoj Majci Mariji, a sve u spomen na slavlje Gospe Lurdske. Prikazano je i prvo veliko hodočašće Hrvata u Lurd u kolovozu 1908. godine koje je vodio biskup Mahnić u prigodi pedesete obljetnice čudesnih ukazanja, a o čemu se vijest proširila Francuskom i Europom. Na tom je hodočašću među 410 vjernika bio i 31 hodočasnik iz Krčke biskupije, pa su donesena njihova imena kao i izvadak iz propovijedi biskupa Mahnića pretposljednjega dana hodočašća u Lurdu.

Rubrika „Dvije, tri…biskupa Ivice“ donosi kratku pisanu poruku krčkoga biskupa Ivice Petanjka, koji je među ostalim zapisao: „I ovo Mahnićevo slovo koje držite u ruci i ona koja će uslijediti bit će tek odškrinuta vrata u bolje upoznavanje sluge Božjega. Sva Mahnićeva nadahnuća plod su njegovog kršćanskog uvjerenja i sve što je poduzimao imalo je za cilj hrvatskog i slovenskog čovjeka prosvijetliti i podignuti na višu intelektualnu spoznaju, ali u duhu Kristova evanđelja“.

Glasnik donosi i najave događaja kroz korizmu, među kojima se izdvajaju hodočašća župe Krčke biskupije po pastoralnih područjima. Tu su i molitve s groba sluge Božjega koje hodočasnici upisuju u knjigu posjetitelja.

Po svim tim nakanama, kao i za sve dobročinitelje Postulature sluge Božjega, svakog se 14. u mjesecu slavi misa u katedrali. Svi su pozvani.

Svi zainteresirani župnici koji žele upoznati svoje vjernike s osobom i djelom sluge Božjega mogu se obratiti postulaturi kako bi im odaslali Glasnik.

Ključne riječi:
Mahnićevo slovo