Budi dio naše mreže
Izbornik

Svibanjsko „Mahnićevo slovo“ posvećeno mladima, u digitalnom izdanju

Krk (IKA)

Svibanjski broj (4/2020) Glasnika postulature sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića posvećen je odnosu i vezi sluge Božjega biskupa Mahnića i hrvatske katoličke mladeži.

U širokoj lepezi aktivnosti i rada sluge Božjega zasigurno najvažnije i najprivilegiranije mjesto imaju mladi. Nije mu povijest slučajno dala imena, odnosno perifraze: „đački biskup“, „otac katoličke mladeži“, „biskup za mlade“.

Ponukana tom činjenicom Postulatura kroz nekoliko stranica Mahnićeva slova željela je tek odškrinuti vrata bogatog duha sluge Božjega i njegova djelovanja u našoj povijesti te podsjetiti kako je sve tada započeto i danas je prisutno i itekako potrebno.

Postulator Saša Ilijić napisao je u uvodniku: „Da nas nije zatekla pandemija COVID-19, govor o mladima bio bi još svečaniji jer bismo se zasigurno puni zanosa i nadahnuća vratili sa Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se trebao dogoditi u Zagrebu 9. i 10. svibnja (to je i spomendan mladog blaženika, Mahnićeva duhovnog sina, Ivana Merza). Kao povjerenik za mlade prisustvovao sam na nekoliko susreta katoličke mladeži u Hrvatskoj i nisam bio svjestan činjenice da je upravo naš sluga Božji pokretač takvoga okupljanja. No, premda se povijest Susreta hrvatske katoličke mladeži na ovaj način broji od 2000. godine pa nadalje, njihovi početci sežu daleko u povijest i izvor pronalaze u duhu i srcu sluge Božjega. Sluga Božji, svjestan kako mladeži prijete opasnosti u kojima mogu izgubiti dušu te pasti pod utjecaj raznih ideologija koje će ih odvesti od Krista i njegove Crkve, u zajedništvu vidi lijek i spas da se obrane od raznih zala. Snaga zajedništva te uzajamna podrška, sakramentalni život te vjernost Crkvi na čelu s Papom smjernice su biskupova srca mladome čovjeku koji je pozvan živjeti i djelovati u društvu i takvim ga životom posvećivati“. Glasnik u svojoj standardnoj kolumni „Dvije, tri biskupa Ivice“ donosi razmišljanje i molitvu biskupa Ivice Petanjka na grobu sluge Božjega u vrijeme pandemije. Ovim nagovorom i molitvama za vrijeme pandemije Mahnić je ponovno izašao iz svoje katedrale i došao u obitelji mnogih koji su prijenose iz Krčke biskupije pratili putem elektroničkih medija. Don Mihovil Kurkut, salezijanac i pastoralac u radu s mladima, progovara o velikom Mahniću i njegovoj ljubavi prema mladima, postavljajući ga aktualnim i danas. I na kraju, Glasnik donosi kratku povijest prvih Susreta hrvatske katoličke mladeži kroz koje Mahnićeva vizija zajedništva u Kristu i Crkvi i danas živi u našem narodu.

Glasnik Mahnićevo slovo može se preuzeti na stranici:  https://biskupijakrk.hr/mahnic100/mahnicevo-slovo/

Ključne riječi:
Mahnićevo slovo