Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon više od 100 godina najveća crkva u Mađarskoj imat će sva zvona

Ostrogon (IKA)

U bazilici Blažene Djevice Marije i sv. Adalberta u Ostrogonu će 4. prosinca šest novih ili popravljenih crkvenih zvona biti podignuto u obnovljeni zvonik. Kardinal Peter Erdö blagoslovio je zvona za tu najveću mađarsku crkvu na svečanoj posveti na Prvu nedjelju došašća 3. prosinca, izvještava KNA.

Među zvonima je novoizliveni primjerak završen prije nekoliko tjedana u tirolskoj ljevaonici zvona Grassmayr u Innsbrucku.

Tijekom Prvog svjetskog rata (1914. – 1918.) četvera od šesterih metalnih zvona zaplijenjena su za ratne potrebe. Bazilika je opsežno renovirana od 2018. godine. Ovog Božića će se prvi put čuti obnovljena zvona.

Posljednjih desetljeća u tornju bazilike nalazili su se samo najveće i najmanje zvono, kako prenosi katolički portal „Magyar Kurir“ – posmrtno zvono teško 280 kilograma i Marijino zvono teško gotovo šest tona.

Tijekom obnove katedrale koja je u tijeku, nadbiskupija je odlučila rekonstruirati nosivu konstrukciju za zvona te obnoviti originalna zvona. Osim dva preostala zvona, ljetos su kupljena i tri primjerka iz jedne napuštene crkve u Njemačkoj. Među zvonima je novoizliveni primjerak završen prije nekoliko tjedana u tirolskoj ljevaonici zvona Grassmayr u Innsbrucku.